Zuid-Afrika 2010 kamno

Published on november 15th, 2009 | by arnold pannenborg

Louter grote Afrikaanse landen op WK

Nadat er in 2006 maar liefst vier Afrikaanse landen hun debuut maakten op het WK, is het volgend jaar een weerzien van oude bekenden. Grote voetballanden als Ghana, Ivoorkust, Kameroen en Nigeria plaatsten zich voor het WK.

Nigeria
Tot diep in de tweede helft waren de Tunesiërs verzekerd van een plekje op het WK van volgend jaar. Tot dat moment hielden zij Mozambique immers op een 0-0, terwijl zij wisten dat de wedstrijd tussen Kenia en Nigeria eveneens op een gelijkspel (2-2) afstevende. En toen, in de 83ste minuut, kreeg Obafemi Martins het op zijn heupen en scoorde hij de 3-2. Op vrijwel hetzelfde moment scoorde Mozambique de 1-0.

Nigeria haalt opgelucht adem, Tunesië huilt. Ergens hebben de Eagles of Carthage het aan zichzelf te danken. Zij speelden immers de gehele wedstrijd duidelijk op de 0-0, iets waaraan zij genoeg hadden voor plaatsing voor het WK. Een dergelijke tactiek faalt niet zelden jammerlijk. De Nigeriaanse Super Eagles zijn straks voor de vierde keer te zien op een WK.

De wedstrijd tussen Kenia en Nigeria verliep overigens niet zonder de nodige problemen. De Harambee Stars hadden de leiding genomen, voordat Nigeria in de tweede helft binnen drie minuten eerst gelijk maakte en vervolgens een voorsprong nam. Dat pikten de Keniaanse fans niet en zij gooiden vele plastic flessen op het veld. Het was voor de fans ook moeilijk te bevatten dat Kenia zich zelfs niet voor de Afrika Cup 2010 heeft weten te plaatsen.

Egypte
Een nog veel grotere spanning was merkbaar op de gezichten van 70.000 bloedfanatieke Egyptenaren in het stadion in Caïro, waar hun team het opnam tegen Algerije. Egypte moest niet alleen winnen, zij moesten met minimaal drie doelpunten verschil winnen om Algerije van de eerste plaats te stoten. Algerije had immers 10 punten tegen 7 punten voor de Faraoh’s.

De pech van de Egyptenaren was dat zij tot aan de reguliere speeltijd slechts één doelpunt in het net wisten te leggen. Ondanks de voortdurende aanvallen van Mohamed Aboutrika en de zijnen kwam die tweede goal (met een remise als resultaat) maar niet tot stand. De Algerijnen deden er – begrijpelijk – alles aan om tijd te rekken, wat de scheidsrechter uiteindelijk deed besluiten maar liefst zeven minuten extra tijd in te lassen.

Op de tribunes had men het niet meer. Egyptenaren keken verdwaasd, teleurgesteld, woedend, berustend, huilend. En toen, in de 95ste minuut, op het moment dat de duizenden meegereisde Algerijnse fans al lang en breed aan een spontaan volksfeest waren begonnen, plaatste Sayed Moawad de bal met pure precisie op het voorhoofd van invaller Emad Moteab. Die aarzelde niet en kopte de bal in de linkerhoek.

Egypte en Algerije hebben nu beiden 10 punten plus exact hetzelfde doelsaldo. Aanstaande woensdag spelen de grote rivalen de allesbeslissende wedstrijd op neutraal terrein. En zo wordt Soedan het toneel van misschien wel de meest beladen voetbalwedstrijd op het Afrikaanse continent ooit.

In ieder geval gaan Egypte, Algerije en Zambia naar de Afrika Cup in Angola. Rwanda kwam in eigen huis niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen de Zambianen en eindigde zodoende als laatste in de groep. De Wespen gaan volgend jaar nergens heen.

Kameroen
De Franse bondscoach van Kameroen, Paul Le Guen, kan tevreden zijn. Hij zag toe hoe zijn Ontembare Leeuwen gistermiddag twee doelpunten scoorden tegen de Atlas Leeuwen in de Marokkaanse stad Fez. Dat was voldoende voor de winst én voor deelname aan het WK Voetbal van volgend jaar. Het is de zesde maal dat Kameroen zich plaatst voor een WK en dat is een record voor een Afrikaans land.

Overigens kreeg niemand in Kameroen het eerste doelpunt van Achille Webo te zien. De gehele eerste helft wist staatsomroep CRTV de wedstrijd niet live op het scherm te brengen. Verrassend genoeg reageerden de Kameroeners in onze bar gelaten. Terwijl wij in allerijl op zoek gingen naar een bar met schotelantenne, bleven zij rustig wachten totdat de technische chaos was opgelost.

Kameroen heeft zich zodoende goed herpakt na die zo slechte start, waarin de Lions slechts één punt uit twee wedstrijden behaalden. Met een nieuwe coach aan het roer wonnen de Kameroeners vervolgens de vier daaropvolgende wedstrijden – tweemaal van Gabon, van Togo en nu dus ook van Marokko. President Paul Biya is een gelukkig man.

Gabon, dat ook nog kans maakte op het WK, verloor met 1-0 van Togo. Beide landen nemen wél deel aan de Afrika Cup 2010. De grootste verliezer is Marokko dat op de vierde en laatste plaats eindigde en volgend jaar niet op de Afrika Cup te bewonderen zal zijn.

Ivoorkust en Ghana
De Ivoriaanse Olifanten zijn deze laatste WK-kwalificatiereeks ongeslagen doorgekomen. Zij versloegen Guinee thuis met klinkende cijfers (3-0) en staan na zes wedstrijden met een dikke 16 punten fier bovenaan. Burkina Faso eindigde als tweede met 12 punten, dankzij een 1-0 overwinning op Malawi. Voor Guinee is de kwalificatie zuur verlopen: zij gaan niet naar het WK en niet naar de Afrika Cup.

De Ghanezen waren, net als Ivoorkust, al zeker van het WK. Vandaag spelen de Black Stars hun laatste wedstrijd tegen Mali, maar voor beide landen doet deze pot er niet meer toe. Ghana, Mali en Benin kwalificeerden zich immers voor de Afrika Cup. Alleen Soedan valt buiten alle prijzen. Maar zij verloren dan ook gisteren met 1-2 in eigen huis tegen Benin en eindigen met slechts één punt op de laatste plaats.

Wie gaan er naar het WK?
Gastland Zuid-Afrika, Ghana, Ivoorkust, Nigeria, Kameroen en Egypte/Algerije.

Wie zijn er straks actief op de Afrika Cup?
Gastland Angola, Kameroen, Gabon, Togo, Nigeria, Tunesië, Mozambique, Algerije, Egypte, Zambia, Ghana, Benin, Mali, Ivoorkust, Burkina Faso en Malawi.

Tags: , , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑