Coaches fister

Published on september 29th, 2008 | by arnold pannenborg

Mogelijke fraude bij benoeming Pfister

Was Otto Pfister een onvervalste mugu? Zo eentje die door Afrikanen op dubieuze wijze geld afhandig wordt gemaakt? Of speelt er iets anders rond de bondscoach van Kameroen?

Aanvankelijk leek de actie van Fernand Taninche ook op een dergelijke poging om geld af te troggelen van de bondscoach van Kameroen. Maar die 34 miljoen FCFA – zo’n 52.000 euro – zou hij nooit en te nimmer krijgen, zo was de algemene gedachte, ook niet via de rechtszaak die hij had aangespannen.

Maar toen was daar plots de bekentenis van de ‘mugu’ zelf: Otto Pfister. Het klopte inderdaad dat Taninche, een spelermakelaar in Kameroen voor Ajax Amsterdam, hem had geholpen om bondscoach van de Indomitable Lions te worden. Betalen wilde en wil hij echter niet voor de ‘services’ van de Kameroener. En dus zet Taninche de rechtszaak door, die inmiddels verder gaat dan het geschil tussen beide mannen. Wat is bijvoorbeeld de rol van de minister van Sport geweest in de benoeming van Pfister?

In mei van dit jaar daagde Fernand Taninche de Kameroense bondscoach Otto Pfister voor de rechter wegens ‘fraude en contractbreuk’. ‘Ik dien een klacht in wegens een schending van vertrouwen en vanwege fraude,’ zo schreef hij. ‘Na verscheidene onderhandelingen met Pfister en zijn zoon Mike, tevens zijn raadsman, beloofden zij me 20 procent van al zijn inkomsten in Kameroen.’

Die 20 procent komt momenteel neer op zo’n 52.000 euro. Dat bedrag behoort toe aan Taninche, zo zegt hij zelf, omdat hij vorig jaar Pfister heeft bijgestaan in diens sollicitatieprocedure voor het bondscoachschap van één van de meest prestigieuze nationale elftallen op Afrikaanse bodem. Hoe hij het deed, is niet bekend. Maar het lukte wel. Op wonderbaarlijke wijze werd Pfister bondscoach van de Indomitable Lions.

Het wonderbaarlijke aan zijn benoeming was niet zozeer omdat hij een slechte, onervaren coach zou zijn. Dat was hij duidelijk niet. Pfister heeft in enkele decennia tijd vele, vele nationale elftallen in Afrika gecoacht – en geldt zodoende als één van de meest ervaren blanke coaches op het continent. Hij werd echter gekozen tot bondscoach ondanks het feit dat hij vrij laag stond op de favorietenlijst. En dus rijzen er nu vragen over wie zijn benoeming uiteindelijk heeft doorgedrukt.

Die persoon is de huidige minister van Sport, Edjoa Augustin. De manier waarop hij Pfister benoemde, wekt bevreemding. Na een vrij bizarre internetprocedure werd er een lijst van rond de 80 namen geformeerd, waarna voetbalbond FECAFOOT de opdracht kreeg een shortlist samen te stellen. Op deze shortlist prijkten meerdere namen, behalve die van Otto Pfister. Diens naam stond op nummer 11.

De lijst werd vervolgens naar de minister van Sport gestuurd. Deze zou, zo dacht men in Kameroen, de naam overnemen die bovenaan de lijst prijkte. Naar verluidt was dat Horst Koppel, ook een Duitse coach. Maar Edjoa Augustin legde de lijst naast zich neer en koos volkomen onverwacht voor de huidige bondscoach van het land, een zet die met verbijstering werd ontvangen in het West-Afrikaanse land.

De rechtszaak tussen Taninche en Pfister zet deze kwestie weer op scherp. En deze kwestie gaat tussen de FECAFOOT en het ministerie van Sport. Om precies te zijn: het gaat over de vraag wie er de macht heeft over de Indomitable Lions. Het antwoord was duidelijk: de minister heeft het laatste woord. Hij had maling aan de bond en koos zijn ‘eigen man’.

Maar heeft de minister van Sport wel juist gehandeld bij het kiezen van de bondscoach? Het geval ‘Taninche’ wijst mogelijk op vals spel. Een spelersmakelaar die Pfister belooft dat hij hem deze baan zal bezorgen, ondanks het feit dat dat in principe helemaal niet mogelijk was, gelet op de shortlist van de FECAFOOT. Dus wat heeft Taninche daarvoor gekregen en wat heeft de minister uit deze deal gehaald? Is hier sprake geweest van corruptie en/of vriendjespolitiek?

Otto Pfister heeft overigens tijdens een persconferentie toegegeven dat hij en Taninche een deal hadden gesloten. Taninche behoort dus die 20 procent te krijgen, zo lijkt het. Waarom Pfister niet over de brug komt met het geld, is niet geheel duidelijk.

Fernand Taninche is intussen onder druk gezet om de rechtszaak te laten vallen. Onlangs kreeg hij een dreigbrief in de bus met een ‘laatste waarschuwing’. ‘Als je niet stopt met het lastigvallen van de Lions en het ministerie, dan zullen jij, je vrouw en je kinderen de consequenties moeten aanvaarden. Als één van die mensen die jij aanklaagt zijn baan verliest, dan pakken we jou en je gezin.’ Taninche houdt echter voet bij stuk.

Enkele leden van de Kameroense voetbalbond vermoeden dat de doodsbedreigingen worden geuit door sympathisanten van de minister, in het bijzonder de assistent-coach van de Indomitable Lions. Deze man, Gweha Ikouam, schijnt direct te zijn verkozen door de minister, niet op basis van prestaties maar wegens vriendjespolitiek. De leden claimen dat de minister en zijn gevolg bang zijn dat de waarheid achter de benoeming van Pfister bekend wordt. En daarom mag de rechtszaak niet doorgaan.

De FECAFOOT heeft overigens de benoeming van Pfister tot bondscoach nooit erkend. En een commissie onder leiding van levende legende Roger Milla constateerde recentelijk allerlei misstanden bij de benoemingen van coaches en assistent-coaches rond het nationale elftal en eiste het ontslag van de gehele technische staf.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑