Coaches pfis

Published on november 30th, 2009 | by arnold pannenborg

De soap rond Otto Pfister (2)

Terug naar Kameroen, het land waar ik ooit veldwerk naar voetbal deed. Geheel onverwacht stuit ik op een lokale beroemdheid: Fernand Taninche, de man die ervoor zorgde dat Otto Pfister bondscoach werd.

“Voor mijn goede vriend” staat er in handgeschreven letters op het dossier. Het mapje bevat documenten, uitgeprinte e-mails en fotokopieën van krantenartikelen en foto’s. In dit dossier ligt het verhaal van Fernand Taninche besloten, dat handelt over de vreemde gang van zaken rond de benoeming van Otto Pfister als bondscoach van Kameroen.

We zitten met zijn tweeën in een ietwat armoedige hotelkamer in het centrum van de stad, op vijf minuten lopen van het voetbalstadion. Spelers- en coachmakelaar Taninche keerde terug naar deze stad op verzoek van de voorzitter van New Club Bamenda, die graag enkele spelers van hem wil kopen. Maar hij wilde mij vooral de “bewijzen” tonen, waaruit zou blijken wat zijn rol is geweest in de saga rond Pfister.

Papa Diouf
Op de eerste foto poseert Taninche samen met Papa Diouf, de vroegere overbekende voorzitter van de Franse club Olympique Marseille. De foto met de beeltenis van de geboren Senegalees erop moet mij ongetwijfeld overtuigen van het feit dat Taninche kind aan huis is bij de crème de la crème van de internationale voetbalwereld.

De foto erna is interessanter. Taninche staat – zoals altijd met een uitermate serieuze blik –naast Mark Dillon, zijn Amerikaanse “partner” en tevens de directeur van Ajax Orlando, dat gelieerd is aan ons eigen Ajax Amsterdam. Via Orlando maar ook Kaapstad probeert Taninche zijn talentvolle voetballers naar Europa te krijgen. ‘Dillon is mijn zakenpartner, mijn goede vriend,’ zegt Taninche. ‘Dankzij hem ben ik in contact getreden met Pfister.’

En dan de foto (zie de foto op deze pagina) waar alles om draait: Taninche samen met de voormalige Kameroense minister van Sport en Fysieke Educatie, Augustin Edjoa. De makelaar zit naast de minister achter diens bureau. De foto is genomen vóór oktober 2007, toen beide mannen de deal rond Pfister nog rond moest krijgen. Veel bewijst het niet al is het duidelijk dat er een relatie tussen de twee heeft bestaan.

Investeringen
Taninche: ‘De deal was als volgt. Via Dillon heb ik Mike Pfister en zijn vader Otto leren kennen. Zij hadden een omvangrijk plan om de infrastructuur van het voetbal in Kameroen te upgraden. Een groep van Amerikaanse investeerders, waar Dillon en Mike deel van uitmaakten, wilde veel geld investeren om tien stadions te renoveren of geheel opnieuw te bouwen.’

Taninche legt het plan voor aan de minister van Sport en Fysieke Educatie, Edjoa. Deze heeft er wel oren naar. ‘De voorwaarde was dat Otto Pfister de nieuwe bondscoach van Kameroen zou worden. Uiteraard zou ook de minister zijn aandeel uit het contract ontvangen.’

De minister hapt toe en benoemt Pfister tot bondscoach van de Indomitable Lions. Iedereen profiteert van deze deal: coach Pfister omdat hij een lucratieve baan heeft, en de minister en Fernand Taninche ook, omdat zij percentages van de diverse contracten opstrijken. Wat Pfister’s zoon Mike en de Amerikaanse investeerders hieraan hadden kunnen verdienen, is mij onduidelijk.

Woedende mail
Een paar maanden na de mondelinge overeenkomst wacht Taninche nog altijd op zijn aandeel. Op zaterdag 19 januari, ten tijde van de Afrika Cup 2008, stuurt Fernand Taninche een woedende mail naar Mike Pfister. ‘Je vader ziet mij aan voor een idioot’, zo schrijft hij, ‘Ik heb hem aan deze baan geholpen en wat doen jullie? Jullie beschamen het vertrouwen dat ik jullie heb gegeven. Ik wil nu geld zien of ik stap naar de pers.’

De volgende dag krijgt hij een mailtje terug van Mike. ‘Fernand, jij kent Kameroen als je eigen broekzak. Wij hebben veel respect voor je en zijn nooit van plan geweest je een oor aan te naaien. Ik beloof je dat we deze zaak regelen na afloop van de Afrika Cup. Maar eerst moeten we nog tegen de Farao’s spelen.’

‘Hij zegt dat ik mijn land goed ken’, zegt Taninche. ‘Daarmee geeft hij aan dat hij weet dat er met mij niet te sollen valt, omdat ik vrienden in hoge posities heb. En dat is ook zo. Maar hij wilde mij met deze mail vooral in slaap doen sukkelen, zodat ik deze zaak niet tijdens het toernooi naar buiten zou brengen. Dat zou een publicitaire nachtmerrie hebben opgeleverd voor Pfister.’

Voorrang
Daags na de Afrika Cup blijft het stil rond de Duitsers. Geld ziet Taninche in ieder geval niet. Hij weet zeker dat Pfister en de minister hem hebben belazerd. De Duitser en zijn zoon beantwoorden geen mailtjes meer en ook de minister geeft niet thuis. Taninche besluit hen aan te klagen. ‘Ik ben een moedig man nietwaar?’ zegt hij. ‘Er zijn maar weinig Kameroeners die het aandurven om een minister aan te klagen. Maar ik weet dat ik gelijk heb.’

Dat de lopende rechtszaken tegen Pfister en Edjoa niet zonder gevaren zijn, ondervindt Taninche aan den lijve. ‘Onbekenden hebben mij en mijn gezin met de dood bedreigd,’ zegt hij. ‘Het heeft zelfs in alle kranten gestaan. De autoriteiten weten zogenaamd niet wie de daders zijn maar ik heb zo mijn vermoedens.’

Over hoeveel geld praten we nu eigenlijk? Taninche weet het niet exact. Hij houdt het op enkele honderdduizenden euro’s. In een krantenartikel lees ik dat Taniche recht heeft een bedrag van 34 miljoen FCFA (50.000 euro). Dat zou 20 procent van de inkomsten van de Duitser zijn geweest. Wie het geld in zijn zak heeft gestoken – Pfister of de minister – dat maakt hem niet uit. Zolang hij het maar krijgt.

Negen maanden
Het is nu negen maanden geleden dat de Afrika Cup in Ghana eindigde met een overwinning van Egypte op Kameroen. De minister is inmiddels weg. Hij werd niet lang na de Afrika Cup door president Paul Biya persoonlijk ontslagen, volgens velen vanwege deze zaak. Ook Otto Pfister is niet langer de bondscoach van Kameroen. Alleen Taninche is er nog. De zaak bloedt langzaam dood.

Is het niet een beetje te laat om nog geld te verwachten? ‘Daarom wil ik dat je mijn verhaal opschrijft. Pfister moet weten dat ik het er niet bij laat zitten. Ik krijg mijn geld, daar kun je van op aan.’

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑