Christendom josh

Published on oktober 28th, 2009 | by arnold pannenborg

Nigeriaanse profeet helpt Ghana aan titel

Op vrijdag 16 oktober won Ghana het WK voor spelers onder de 20 jaar. Een puike prestatie van coach Sellas Tetteh en zijn Black Satellites? Nou nee, de overwinning was te danken aan een Nigeriaanse predikant.

T.B. Joshua, een beroemdheid in Nigeria en ver daarbuiten, is de grondlegger van de Synagogue Church of All Nations en is daar immens rijk mee geworden. Naar verluidt is de 46-jarige “profeet” een multimiljonair. Naast het leiden van de kerk en het genezen van mensen doet Joshua ook voorspellingen op voetbalgebied.

Spiritueel adviseur
Daags nadat de Ghanese Black Satellites het U-20 WK op hun naam schreven, gonsde het van de geruchten dat de Nigeriaanse predikant grotendeels verantwoordelijk was voor het succes op het toernooi in Egypte. Zo zou Joshua voortdurend in contact hebben gestaan met zowel coach Sellas Tetteh als president John Evans Atta Mills van Ghana. De predikant is in het dagelijkse leven niet voor niets de spiritueel adviseur van Atta Mills.

Vóór de wedstrijden kreeg coach Tetteh, die het inmiddels allemaal heeft toegegeven, voetbaladviezen van de Nigeriaan. ‘De profeet T.B. Joshua heeft ons geassisteerd,’ zei hij. ‘Hij hing tijdens het hele toernooi met ons en met de spelers aan de lijn. Hij was een inspiratie voor ons allen.’

Een van Joshua’s adviezen luidde: maak Andrew Dede Ayew de spil van het elftal. En inderdaad, de zoon van de Ghanese voetballegende Abedi “Pele” Ayew stond het gehele toernooi als de centrale middenvelder op het veld en maakte zeer zeker het verschil.

Penaltyreeks
Maar het ging allemaal veel verder dan dat. Zo voorspelde T.B. Joshua het gehele verloop van de finale tegen Brazilië, inclusief de penaltyreeks. ‘Ik had Nigeria aan de lijn en vroeg om gebeden aan de Man van God,’ zo zou Ghana’s president Atta Mills later zeggen. ‘De Man van God zei dat we op penalty’s zouden winnen en ik dank God dat het zo is gegaan.’

Op de ochtend van de finale belde niet alleen de president maar ook coach Tetteh met de profeet. Joshua vertelde hem dat zij zouden winnen, mits zij zich aan het Woord van God zouden houden. ‘Ik zei dat er geen goals in de eerste en tweede helft van de wedstrijd zouden vallen,’ vertelde Joshua later aan een Nigeriaanse krant. ‘Ook in de extra tijd zou er geen doelpunt vallen.’

‘Toen de Ghanese speler Daniel Addo de rode kaart ontving in de eerste helft, belde de coach mij opnieuw op,’ zo ging de profeet verder. ‘Ik zei hem dat hij zich geen zorgen hoefde te maken.’

“De Man van God zei dat we op penalty’s zouden winnen en ik dank God dat het zo is gegaan.”

Niet scoren
De kern van het advies was: speel verdedigend en probeer absoluut geen doelpunten te maken. Dit schoot enkele Ghanezen in het verkeerde keelgat. ‘Veel Ghanezen vroegen zich al af waarom Ransford Osei en Dominic Adiyiah geen fatsoenlijke bal ontvingen, maar nu weten we het,’ aldus een columnist. ‘Kun je je dat voorstellen? Het belangrijkste element van een voetbalwedstrijd is dat je scoort, maar die man gaf onze spelers instructies om niet te scoren!’

‘Tetteh’s team kreeg de opdracht om 120 minuten af te wachten en de Brazilianen te laten aanvallen,’ zo gaat de columnist verder. ‘De gedachte was dat we de wedstrijd zouden verliezen als wij als eerste zouden scoren. Het is een wonder dat we het toernooi hebben gewonnen, nu we weten dat onze coach en de president hebben zitten luisteren naar een veredelde marabout of mallam.’

Filmpje
Toen het tijd was voor de penaltyreeks, gaf Joshua de coach het dringende advies om de nummer 10, aanvoerder Dede Ayew, de eerste strafschop te laten nemen. Later zou de profeet zelfs een filmpje op Youtube plaatsen, waarin te zien is hoe hij zogenaamd met de coach aan de lijn hangt tijdens de finale. Daarop is duidelijk te horen dat hij de naam “Dede Ayew” schreeuwt. Joshua heeft het filmpje inmiddels verwijderd.

Overigens twijfelt men zeer aan het waarheidsgehalte van het filmpje. Het valt bijvoorbeeld met geen mogelijkheid te zeggen of het filmpje tijdens of pas na de wedstrijd is opgenomen. Hoe het ook zij, Dede Ayew nam inderdaad de eerste penalty en de rest is geschiedenis. In Ghana gaan nu stemmen om op Sellas Tetteh te ontslaan ten faveure van T.B. Joshua.

De meeste Ghanezen vinden deze hele saga echter belachelijk en schamen zich diep voor het feit dat zelfs de president van hun land zich inlaat met zulke spirituele figuren. Veel Nigerianen zien Joshua bovendien als een rasechte “charlatan”, iemand die zich voordoet als Man van God maar in werkelijkheid simpelweg zijn zakken vult.

Super Eagles
De grote vraag is waarom de predikant juist Ghana hielp en niet zijn eigen land Nigeria, dat immers ook meedeed aan het U-20 WK. Daarnaast vragen veel Ghanezen zich af hoe het kan dat het nationale elftal van Nigeria zo slecht presteert. Het is algemeen bekend dat Joshua ook adviezen geeft en voorspellingen doet met betrekking tot de Super Eagles.

De profeet zou zich, kortom, beter kunnen bezighouden met het kwalificeren van zijn eigen land voor het WK 2010 in Zuid-Afrika in plaats van zich te bemoeien met de Ghanezen, die zijn hulp overduidelijk niet op prijs stellen.

Tags: , , , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑