Coaches parr

Published on oktober 30th, 2009 | by arnold pannenborg

Leidt Parreira Zuid-Afrika naar het WK?

Carlos Alberto Parreira keert terug als bondscoach van Bafana Bafana. Veel Zuid-Afrikanen beschouwen de aanstelling van de Braziliaan niet bepaald als een vooruitgang.

In april 2008 nam Parreira ontslag als bondscoach van het Zuid-Afrikaanse nationale elftal. Hij keerde terug naar Brazilië om bij zijn familie te zijn, en vooral bij zijn indertijd zieke vrouw. In Zuid-Afrika vond men dat hij het land in de steek liet. Verdiende deze man niet het buitensporige maandloon van twee miljoen Rand (250.000 dollar) om Zuid-Afrika vier jaar lang voor te bereiden op het WK 2010?

Grote neus
De aanstelling van een andere Braziliaan, Joel Santana, werd met scepsis ontvangen. En inderdaad, de “man met de grote neus”, zoals hij al snel werd genoemd, verloor maar liefst 14 van de in totaal 27 wedstrijden onder zijn leiding. Acht van de negen laatste wedstrijden gingen verloren, de allerlaatste zelfs tegen laagvlieger IJsland.

Vriend en vijand zijn het erover eens dat Santana er een potje van heeft gemaakt. Wat de Zuid-Afrikanen echter ziedend maakte, is dat de Braziliaan na achttien maanden nog altijd nauwelijks Engels sprak. Zijn gepassioneerde betogen tijdens de persconferenties waren vermakelijk, maar helaas nauwelijks verstaanbaar.

Dat hij Zuid-Afrika eerder dit jaar nog naar de halve finale van de Confederations Cup in eigen land loodste, is na de recente erbarmelijke resultaten allang weer vergeten. Op 19 oktober viel het doek voor de weinig charismatische Santana.

Vooruitgang
Zes dagen later stelden de Zuid-Afrikanen Carlos Alberto Parreira als nieuwe bondscoach aan, een beslissing waarover blijkbaar vele uren beraadslaagd was maar die niet bij alle Zuid-Afrikanen even goed viel. Afgezien van het feit dat hij wederom een vorstelijk – en volgens velen bespottelijk – salaris zal opstrijken, vragen veel Zuid-Afrikanen zich af of het opnieuw in dienst nemen van de Braziliaan überhaupt een vooruitgang kan worden genoemd.

Het grootste punt van kritiek is dat men Parreira simpelweg niet meer vertrouwt. Wie zegt dat hij niet onmiddellijk ontslag zal nemen als het weer slechter gaat met de gezondheid van zijn vrouw, zo luidt een veelgestelde vraag. ‘We vliegen rechtstreeks in een WK storm met een piloot die ieder moment de cockpit kan verlaten,’ aldus een Zuid-Afrikaanse columnist.

Gavin Hunt
Daarnaast hadden veel Zuid-Afrikanen liever een lokale bondscoach gehad. Gavin Hunt en Jomo Sono waren naar verluidt enkele voorname kandidaten maar net zoals de voorgaande keren werden zij, en andere Zuid-Afrikaanse coaches, gepasseerd voor een buitenstaander.

Aaron Mokoena, aanvoerder van Bafana Bafana, is uiteraard wel tevreden. ‘Ervaring telt,’ zo zei hij over de man die hem de spil van het elftal maakte. En inderdaad, veel Zuid-Afrikanen vinden wél dat Parreira in zijn eerste periode als bondscoach goed werk had verricht. ‘Wie kan ontkennen dat hij iets moois maakte van een ongekend verdeeld elftal?’ zo schrijft dezelfde columnist.

Flater
Parreira, die zijn eigen land in 1994 naar de wereldtitel leidde, heeft slechts acht maanden de tijd om het Zuid-Afrikaanse nationale elftal aan de praat te krijgen. Bafana Bafana staan nu op plek 85 van de FIFA-ranking. Daar moet snel verbetering in komen, wil het land volgend jaar geen flater slaan. Het is immers nog nooit voorgekomen dat een gastland de groepsfase van een WK niet doorkwam.

En wat te denken van de controverse rond Benni McCarthy? Santana zette hem om disciplinaire redenen uit de selectie, maar in Zuid-Afrika zien ze de topschutter graag terug in de aanval. Daar zal Parreira snel een beslissing over moeten nemen.

Een ideale voorbereiding kent Zuid-Afrika zeker niet. Eén ding is echter positief: Parreira heeft nog steeds zijn werkvergunning op zak. Het nationale elftal zal daar, in tegenstelling tot bij zijn vorige aantreden, in ieder geval geen vertraging mee oplopen.

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑