Competities Foto-Arnold35

Published on januari 12th, 2011 | by arnold pannenborg

Olympic Mvolyé en de dorpsoudsten (1)

Tweede divisieclub Olympic Mvolyé had drie internationals in de gelederen in de jaren ’90. Toch wist Kameroens rijkste club zich vijf seizoenen lang niet te kwalificeren voor de hoogste divisie. Was het team vervloekt?

Aan het begin van de jaren ’90 bestond het nationale elftal van Kameroen voor zeker de helft uit spelers die onder contract stonden bij lokale clubs, vooral die uit de hoofdstad Yaoundé. Voor de verdedigers Victor N’dip, Stephen Tataw en Hans Agbo was hun selectie voor de Indomitable Lions voor niet-ingewijden wel héél bijzonder. Zij speelden immers voor een tweede divisieclub, Olympic Mvolyé.

In verreweg de meeste landen gebeurt het zelden dat voetballers van clubs uit de lagere voetbalregionen uitkomen voor het nationale elftal. De sterren spelen immers altijd voor de grootste clubs in binnen- en buitenland. Maar in Kameroen was de aanwezigheid van de drie heren van Olympic Mvolyé bepaald geen opzienbarend nieuws. Iedereen wist hoe de vork in de steel zat bij Mvolyé, de rijkste en meest professionele club van het land in die tijd.

Wapenhandelaar
Olympic Mvolyé werd opgericht in 1990, het jaar dat Kameroen in de kwartfinales van het WK het onderspit delfde tegen de Engelsen. De grondlegger van de club was niemand minder dan Omgba Damase, een in Kameroen zeer bekende en machtige man. Als beruchte en gevaarlijke wapenhandelaar had hij vriendjes in de meest elitaire kringen. Zo was en is president Paul Biya een van zijn persoonlijke vrienden.

Vóór Mvolyé was Damase betrokken bij Tonnerrre Yaoundé, een club uit de hoofdstad waarvan algemeen wordt aangenomen dat het gesponsord werd door het ministerie van Defensie. Maar na onenigheid met andere leden van het bestuur vertrok hij. In het dorp Mbalmayo, op een uur rijden van Yaoundé, zette hij zijn eigen team Olympic Mvolyé op. Naar verluidt kocht hij zich in bij de lokale bevolking door de dorpsoudsten een gloednieuw stadion in het vooruitzicht te stellen.

Overigens is de betrokkenheid van Damase bij Olympic Mvolyé nooit officieel bewezen. Hij stond geeneens op de lijst met de leden van het bestuur. Maar in Kameroen geldt de link tussen de wapenhandelaar en de club als een publiek geheim.

Financiële draagkracht
Binnen no time stond Olympic Mvolyé in eigen land bekend als het team met de grootste financiële draagkracht. In Kameroen verdienen de bestbetaalde spelers in de eerste divisie ten hoogste 100.000 FCFA (150 euro) aan salaris per maand. In de jaren ’90 was dat zelfs een stuk minder, en in de meeste gevallen kregen de spelers hun geld pas veel te laat of helemaal niet. Die situatie geldt tot op de dag van vandaag.

In Kameroen ging al snel het gerucht dat de spelers van Olympic Mvolyé maandelijks een salaris vingen tussen de 500.000 en 600.000 FCFA (750 – 900 euro). In een land waar het minimum maandloon 20.000 FCFA bedraagt en waar professoren aan de universiteit maximaal 150.000 FCFA opstrijken, zijn dit werkelijk bizarre cijfers. En alle salarissen werden ook daadwerkelijk keurig uitbetaald, alles dankzij Damase en zijn rijke vrienden in de regering en het leger.

Om het even welke Kameroener die je spreekt, zal zeggen dat het waar is. Een bevriende voetballer, Ashu, die in die tijd ook bij de club speelde, bevestigde het verhaal. ‘Je kunt je niet voorstellen hoe professioneel de club was opgezet,’ zei hij. ‘Bij Olympic Mvolyé speelden de beste voetballers uit het land, we hadden de nationale coach van het juniorenelftal. En nog konden we ons niet kwalificeren voor de eerste divisie. Iedereen praatte erover en niemand begreep wat er aan de hand was.’

Omkoping
Vijf seizoenen lang wist het team zich niet te kwalificeren voor Kameroen’s belangrijkste competitie. In 1992 en 1994 won Olympic Mvolyé, toen dus nog een tweede divisieclub, wél de Cup of Cameroon. Het binnenhalen van deze trofee is naast het landskampioen de belangrijkste voetbalprijs in het land. De finale wordt dan ook altijd door de president zelf bijgewoond.

De geruchtenstroom over het falen van de club nam toe. In Kameroen, een van de meest corrupte landen ter wereld, wist men het immers zeker: Olympic Mvolyé had voldoende geld om alle scheidsrechters finaal om te kopen. En inderdaad, verhalen over de omkopingspraktijken van de bestuurders deden in het hele land de ronde.

Zo speelde Olympic Mvolyé in 1994 een beslissende wedstrijd tegen Fogape uit Yaoundé. Wie zou winnen, zou promoveren naar de eerste divisie. Journalisten schreven later dat de bestuursleden van Mvolyé met “dikke pakken bankbiljetten” hadden geprobeerd de tegenstander om te kopen. Het hielp allemaal niets: Fogape won. ‘En dat terwijl de spelers van Fogape twee dagen voor de wedstrijd nog in staking waren gegaan,’ zo schamperde een verslaggever.

Leedvermaak
Gaandeweg de jaren ’90 begonnen Kameroeners zich te amuseren om het voortdurende – en onbegrijpelijke – verlies van Olympic Mvolyé. ‘Geld is duidelijk niet alles,’ zo zei men gekscherend. Het leedvermaak om de club werd een nationaal tijdverdrijf, en het gesprek van de dag in de kroeg.

In een land waar ongeluk en pech bijna altijd worden toegekend aan spiritualiteit, zocht men de oorzaken van het falen meer en meer in de wereld van duistere en occulte krachten. De een riep dat de andere clubs in Mbalmayo het team uit jaloezie dwarsboomden, de ander wist zeker dat Damase vergeten was de voorvaderen in het dorp gunstig te stellen. En weer een ander zei dat het de andere clubs in Kameroen waren die de boel saboteerden, omdat zij het niet konden verkroppen dat Mvolyé hun beste spelers hadden weggehaald.

Maar voor het échte verhaal moet je bij de mensen zijn die erbij waren geweest. Mijn voetbalvriend Ashu speelde zoals gezegd indertijd voor de rijkste club in Kameroen. En hij zag met eigen ogen hoe de bestuurders samen met een priester de vloek op het team probeerden op te heffen. Een gebeurtenis die één persoon zelfs het leven kostte.

Lees ook deel 2

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑