Angola 2010 protector

Published on januari 19th, 2010 | by arnold pannenborg

Zuid-Afrika niet blij met Protektorvest

Na de aanslag op de spelersbus van Togo staat de veiligheidskwestie rond het voetbal in Afrika bovenaan de agenda. Een Brits bedrijf speelt daar handig op in met de zogenaamde Protektorvest. FIFA en Zuid-Afrika zijn not amused.

Het online bedrijf Protectorvest.com (link is inmiddels verdwenen) heeft een rel veroorzaakt in de internationale voetbalwereld. Het Londense bedrijf verkoopt sinds vorige week beschermende vesten voor eenieder die in juni afreist naar Zuid-Afrika. Het vest beschermt de supporters tegen belagers die gewapend zijn met messen. Vest en bijbehorende tas worden online verkocht voor het bedrag van 69,95 dollar. Mét gratis bezorging.

Walgelijk
Terwijl het bedrijf extra opties biedt zoals buttons of een printje van de vlag van je land op het vest, buitelen vertegenwoordigers van de wereldvoetbalbond FIFA en het lokale organisatiecomité (LOC) in Zuid-Afrika over elkaar heen om deze actie te verwerpen. Woordvoerder Rich Mkhondo van het LOC veroordeelde de vesten als een ‘walgelijke manier om geld te verdienen door angst te zaaien.’

‘Voetbalfans die naar Zuid-Afrika afreizen, hebben nog nooit anti-steek vesten nodig gehad,’ zo laat het LOC in een verklaring weten. ‘Ze hebben ze zeker niet nodig tijdens het WK. Het marketen van dit product is een grote grap.’

Criminaliteit
Over de hele wereld maakt men zich zorgen over de criminaliteit in het gastland van het WK. Toen de FIFA bekend maakte dat Zuid-Afrika het WK zou organiseren, vroegen experts zich openlijk af of de grootschalige berovingen, mishandelingen, verkrachtingen en ander geweld in Johannesburg en de andere steden geen gevolgen zouden hebben voor de voetbalfans.

Zuid-Afrika kent een van de hoogste criminaliteitscijfers ter wereld. Dagelijks worden er naar schatting zo’n 50 mensen vermoord. Niet voor niets lanceerde de Zuid-Afrikaan Neil Watson in 2006 de website Crime Expo (ook uit de lucht) om bezoekers aan het land te wijzen op de immens hoge criminaliteit. De website schijnt inmiddels offline te zijn.

Doelwit
Toch krijgt het Protektorvest ook in Engeland de nodige kritiek te verduren. ‘Het dragen van een vest met de Engelse vlag erop is hetzelfde als rondlopen met een doelwit op je borstkas,’ aldus Michael Brunskill van de Football Supporters’ Federation FSF. ‘Het past niet in het idee van een voetbalfestijn. Wij nemen zelf ook veiligheidsmaatregelen, maar op deze manier trek je onnodig de aandacht.’

Onveiligheid
Het bedrijf laat weten dat zij slechts inspeelt op het algehele gevoel van onveiligheid onder de aanstaande WK-gangers. ‘Natuurlijk vinden veel mensen het een beetje gek, maar Zuid-Afrika staat bekend om haar criminaliteit met messen,’ aldus Sascha Cutura, mede-eigenaar van Protektorvest.

‘Voetbalfans kunnen gemakkelijk in de problemen raken. Ze kunnen dronken zijn en luidruchtig. Als ze bepaalde situaties op de verkeerde manier beoordelen, kan het flink uit de hand lopen. Het leidt geen twijfel dat het risico op steekpartijen toeneemt tijdens een groot evenement als het WK.’

Flessen
Het Protektorvest ‘biedt effectieve bescherming tegen potentiële aanvallen van messen, flessen en gebroken glas’ en ‘tovert je anti-steek vest om in een speciaal en exclusief supportersartikel’. Behalve een vlag naar keuze op het vest kunnen fans ook kiezen voor de slogans “Olé” of “Free hugs”.

Het bedrijf adverteert ook met de optie om het vest direct naar de fans in hotels in Johannesburg en Pretoria te zenden ten tijde van het WK.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑