Angola 2010 trop

Published on januari 30th, 2010 | by arnold pannenborg

Verliest de Afrika Cup haar charme?

Op zondag vindt in Luanda de finale plaats van de Afrika Cup 2010. Ghana en Egypte vechten om de gewilde trofee. Maar is het voetbal in Angola het aanzien waard? Verliest het toernooi haar glans?

De enige noemenswaardige wedstrijd in de kwartfinales was die tussen Ivoorkust en Algerije. De rest was van een gezapig niveau, alsof de voetballers er zelf geen trek in hadden. Angola wist na de goal van de Ghanezen wonderbaarlijk genoeg niet meer te scoren. Het gastland lag er zo (te) snel uit en de Black Stars drongen met een veredeld B-team door tot de halve finales.

Zambia kon haar puike prestatie – eerste in Groep D – geen goed gevolg geven tegen de Nigerianen, die zeer onverdiend wonnen na strafschoppen. Daarmee wisten de Super Eagles niet alleen de eer van hun land te redden maar vooral ook de geplaagde bondscoach Shaidu Amodu. Kameroen kon wéér niet winnen van de solide spelende Egyptenaren (1-3), wat de discussie over de “verouderde” Indomitable Lions opnieuw heeft doen oplaaien.

Voetbalfestijn
Zoals gezegd maakten Ivoorkust en Algerije er een waar voetbalfestijn van. De Olifanten, ook deze editie ten onrechte de grote favorieten, gingen met 3-2 ten onder tegen de verrassende WK-ganger. Daarvoor moesten de Woestijnvossen wél alles uit de kast trekken. Nadat Keita in de laatste minuut zijn team op een schijnbaar beslissende voorsprong van 2-1 had gezet, wisten de Algerijnen in de tweede minuut van de blessuretijd alsnog de bal in het doel te koppen.

In de extra tijd zagen we een tekenend beeld van het toernooi de laatste jaren. Algerije scoorde al meteen aan het begin van de verlenging en had er daarna met gemak nog drie in kunnen schieten.Van tevoren dacht men dat Drogba en zijn mannen alles en iedereen zouden oprollen en eindelijk de titel zouden opeisen. Niets bleek minder waar. De “sterren” van Ivoorkust oogden uitgeblust en moe gestreden.

Men sjokte over het veld, en een sprintje kon er met moeite af. De elf basisspelers van Ivoorkust zijn allen sterren bij grote clubs in Europa. Zij hebben een loodzwaar schema en zitten eerlijk gezegd – al zeggen ze dat natuurlijk nooit – niet te wachten op nóg een vermoeiend toernooi. Ga mij niet vertellen dat Drogba niet gewoon blij is dat hij zich weer bij Chelsea in Londen kan melden.

Talenten
Didier Drogba ligt er dus uit, datzelfde geldt voor Samuel Eto’o, Michael Essien is geblesseerd en Emmanuel Adebayor deed omwille van bekende redenen zelfs helemaal niet mee. Nee, deze Afrika Cup draait niet om de in Europa bekende Afrikaanse voetballers. Maar naar wie moeten we dan kijken? Voor welke talenten staan we dan wél op de banken? Ik heb ze niet gezien.

We hoeven het ook niet aan de Angolezen te vragen. Zoals gewoonlijk was het bar en boos gesteld met de opkomst, zelfs tijdens de kwartfinales, waar toch enkele prachtige affiches tussen zaten. Het was wellicht teveel gevraagd om de miljoenen straatarme mensen in Angola een kaartje voor een voetbalwedstrijd te laten betalen. Maar feit blijft dat de organisatoren er weer geen donder aan hebben gedaan om de stadions vol te krijgen.

De Algerijnen maakten er wel een feestje van. Ze bereikten heel verdiend de halve finales van de Afrika Cup en maakten hun status als WK-ganger meer dan waar. Jammer alleen dat de scheidsrechter een smet op de wedstrijd moest werpen. De Ivorianen scoorden in de extra tijd immers de gelijkmaker, die op onverklaarbare redenen wegens buitenspel werd afgekeurd. Hoewel, onverklaarbaar.

Penalty
Waarom mogen sommige scheidsrechters überhaupt fluiten op de Afrika Cup? Bij enkele wedstrijden kon je na het voortdurend ten onrechte af fluiten wegens buitenspel bijna niet anders concluderen dat het arbitrale trio was omgekocht. En wat te denken van die vreemde penalty van Egypte tegen de Algerijnen in de halve finales? De scheidsrechter zat er met zijn neus bovenop toen de penalty fout werd genomen.

Het was terecht dat de uitblinkende doelman van Algerije protest aantekende. Ondanks het feit dat de tweede rode kaart een goede beslissing was, had de scheidsrechter een zeer negatieve invloed op het verloop van de wedstrijd. En de officials tijdens de kwartfinale wedstrijd tussen Egypte en Kameroen weten zelf het beste waarom ze een “doelpunt” van Egypte goedkeurden, terwijl de bal overduidelijk de lijn niet was gepasseerd.

De halve finales waren twee affiches om van te watertanden. Twee keer twee aartsrivalen stonden tegenover elkaar. Ghana nam het op tegen Nigeria en Algerije trof Egypte. Zowel Nigeria als Egypte hadden een rekening te vereffenen. Nigeria, omdat het twee jaar geleden in de kwartfinales verloor van de Black Stars. En Egypte, omdat Algerije de zesvoudig kampioen een plekje op het WK had afgenomen.

Afslachting
Zo mooi als de wedstrijden op papier leken, zo matig was het voetbal op donderdag. Ghana bereikte wederom vrij eenvoudig de volgende ronde met een score van 1-0. Beide ploegen waren niet bij machte er een interessante pot van te maken. En Egypte maakte zoals verwacht gehakt van de Algerijnen, al was de afslachting van een wel heel beschamende soort. Met vier doelpunten tegen en drie rode kaarten dropen de Woestijnvossen af.

En zo bereikt Egypte voor de derde opeenvolgende keer de finale. Hoezeer ik het spel van de Egyptenaren ook kan waarderen, toch heb ik het gevoel dat de Afrika Cup zijn charme verliest. Hoe kan het ook anders als men ons dit voetbalfeest iedere twee jaar voorschotelt? Voetbalmoeheid, dat is het. Zeker nu de Farao’s alweer in de finale staan. Met prima voetbal, dat wel. Het is alleen zo degelijk, voorspelbaar, saai.

Het is aan Ghana om de Afrika Cup te redden. De Black Stars spelen al jaren geen rol van betekenis meer op het continent. Ze hebben nochtans de Cup vier keer gewonnen. Laten we hopen, in het belang van het voetbal én van de Afrika Cup, dat zij een einde maken aan de hegemonie van de Egyptenaren. Wat het toernooi nodig heeft is spanning, sensatie en verrassingen. Precies dat wat het Afrikaanse voetbal groot heeft gemaakt.

Tags: , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑