Angola 2010 leg

Published on januari 31st, 2010 | by arnold pannenborg

Zes redenen waarom Kameroen verloor

Net als in de finale van twee jaar geleden gingen de Ontembare Leeuwen wederom de mist in tegen Egypte. Ditmaal waren de Farao’s met 3-1 te sterk. Er ging veel fout in de “Lions Den”.

1. Een warrige organisatie
In Kameroen had men er een hard hoofd in toen bekend werd dat het team tegen plaaggeest Egypte zou moeten aantreden. De officials van de Kameroense delegatie maakten de zaak er niet beter op. Zij zouden er met hun egoïstische gedrag voor hebben gezorgd dat Kameroen alweer het onderspit dolf. Delegatieleden zouden bijvoorbeeld daags na de laatste groepswedstrijd nog geen actie hebben ondernomen om onderdak te regelen in Benguela.

Veel delegatieleden hoopten zelfs dat het team de wedstrijd zou verliezen om zo het geld van de accommodatie in eigen zak te kunnen steken. Dat maakte sportminister Michel Zoah later bekend. Volgens bronnen was er in speelstad Lubanga een “maffia” aan het werk die stelselmatig driedubbele rekeningen presteerde aan het ministerie.

Eerder al had minister Zoah een van de delegatieleden omwille van disciplinaire redenen naar huis gestuurd. Een secretaris had zich meermalen misdragen en had het zelfs gewaagd de privé-auto van de Kameroense ambassadeur in Congo te “lenen”. Op advies van de ambassadeur zette de minister deze man acht dagen na de openingswedstrijd resoluut uit het “Kameroense Lubanga dorp”.

2. Het ligt aan de vrouwen
In de Afrikaanse wereld van voodoo en zwarte magie worden vrouwen over het algemeen gezien als wezens die de spirituele krachten teniet doen. Niet zelden is het vrouwen verboden zich in de nabijheid van magische rituelen op te houden. Slapen met een vrouw na het uitvoeren van een ritueel is funest.

In het geval van de wedstrijd van maandag ligt het een tikkeltje anders. Alhoewel, in de voetballerij is seks vaak net zo taboe als magie. In Kameroen doen hardnekkige geruchten de ronde dat een (vrouwelijk) lid van de Kameroense delegatie in Angola het bed heeft gedeeld met enkele internationals. Leden van het ministerie van Sport hebben de dame in kwestie inmiddels grondig aan de tand gevoeld.

Ze heeft zich ook voorgedaan als journaliste, maar volgens velen was het algemeen bekend dat ze de vriendin van een van de voetballers was. Haar losbandige gedrag heeft de eenheid binnen het team aangetast. En wellicht de zwarte magie verpest.

3. Onderlinge ruzies
De stemming voor aanvang van de derde groepswedstrijd tegen Tunesië was tot een nulpunt gedaald. De reden? Bondscoach Paul Le Guen wilde enkele oudgedienden zoals Rigobert Song en Achille Emana buiten de basis laten. Volgens insiders sprong aanvoerder Samuel Eto’o vervolgens niet in de bres voor zijn teamgenoten. Een hoog oplopende ruzie tussen Eto’o en Emana was het gevolg.

4. Macht gebroken?
Voor aanvang van de Afrika Cup had Le Guen de macht van de Grote Vier willen breken. Spelers als Rigobert Song, Carlos Kameni en Geremi Njitap stelden immers al een tijdje teleur. Tijdens de Afrika Cup leidde het belabberde spel van Song zelfs tot enkele tegendoelpunten. Hetzelfde geldt voor keeper Kameni, van wie veel Kameroeners zeggen dat hij maar beter zijn handschoenen aan de wilgen kan hangen.

Tijdens de kwartfinale tegen Egypte werd Rigobert Song buiten de basis gehouden en hij hoefde ook niet in te vallen. Maar helaas, een andere oudgediende, Geremi Njitap, stond wel in het veld en hij maakte een cruciale fout waardoor Egypte een doelpunt scoorde.

5. Relatie met de lokale pers
Paul Le Guen heeft het niet zo op met het lokale journaille. Alvorens hij na de verloren kwartfinale tegen Egypte weigerde op te komen dagen voor de verplichte persconferentie, hadden er reeds vele incidenten plaatsgevonden tussen de Franse coach en de Kameroense persmuskieten.

Al na enkele wedstrijden in de kwalificatiereeks schoot de Fransman venijnig uit zijn slof. ‘Wat een domme vragen,’ zo riep hij naar de verslaggevers. De journalisten vonden een dergelijke behandeling niet leuk en trokken alles uit de kast om de verhoudingen tussen hen, de coach en de spelers op scherp te zetten. Met alle gevolgen van dien.

6. De keeper en zijn godfather
Waarom staat Carlos Kameni nog tussen de palen? In Kameroen weet men het zeker: de geplaagde eerste keeper van de Indomitable Lions wordt de hand boven het hoofd gehouden door niemand minder dan Thomas Nkono. Dankzij misschien wel beste keeper aller tijden, nu keeperstrainer, mag Kameni fout op fout stapelen en blijft Kameroen verliezen.

De Kameroense pers is eenduidig in haar oordeel over de keeper. De beste man kan beter plaatsmaken voor een nieuwer, jonger en frisser exemplaar. Wat de Kameroeners vooral steekt, is dat er vriendjespolitiek wordt bedreven in de “Lions Den”. In het geval van Kameni had dat desastreuze gevolgen. De Kameroeners lagen er na de kwartfinales uit met acht tegendoelpunten.

Volgens geruchten houden gendarmes de wacht bij het huis van de keeper om te voorkomen dat woedende supporters de boel in fik proberen te steken, zoals men dat ook heeft gedaan bij Pierre Wome, de man die in 2005 een penalty miste waardoor Kameroen het WK 2006 mis liep.

Tags: , , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑