Angola 2010 aanslag

Published on januari 30th, 2010 | by arnold pannenborg

Togo dubbel gestraft

Alsof Togo niet al genoeg gestraft is, heeft de Afrikaanse voetbalbond CAF besloten dat het land in 2012 en 2014 niet mag meedoen aan de Afrika Cup.

Vrijdagmiddag 8 januari 2010 was een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van het Afrikaanse voetbal. Bij de grens tussen Congo en Angola werd de spelersbus van het Togolese nationale elftal onder vuur genomen. De chauffeur, woordvoerder en assistent-coach kwamen daarbij om het leven. Twee voetballers raakten zwaar gewond.

Onmiddellijk wezen de Angolezen met de beschuldigende vinger naar Togo. De Togolezen hadden van tevoren niet aangegeven dat zij met de bus naar de gevaarlijke regio Cabinda zouden afreizen. Ze hadden het vliegtuig moeten nemen, zei later ook CAF, want dat zijn de procedures. Zowel de organisatie van de Afrika Cup als CAF weigerden om de verantwoordelijkheid voor het gebrek aan veiligheid op te eisen. Het imago van het gastland mocht niet worden bezoedeld.

De Togolezen waren verbolgen na de dreigende reacties van de autoriteiten. De organisatie had de eerste wedstrijd van Togo op zijn minst met een paar dagen kunnen uitstellen. Ook hadden de Togolezen het liefst gezien dat CAF het stadion in Cabinda had gesloten. Maar officials in Angola vonden dat Cabinda “een normale regio” was. Verplaatsing van de groepswedstrijden was nimmer aan de orde.

Overledenen
In eerste instantie hadden de voetballers geen zin meer om te spelen, maar later kwamen Emmanuel Adebayor en zijn teamgenoten daarop terug. Ze zouden alsnog deelnemen aan de Afrika Cup uit respect voor de overledenen.

De regering van Togo voelde zich echter overduidelijk in het hemd gezet door de beschuldigingen van Angola en CAF. Togo was slachtoffer en werd nu opeens in de rol van dader geduwd. Als gevolg van dit “eigen schuld dikke bult” beleid riep de president het team op zo snel mogelijk terug te keren naar het eigen land. Het was een motie van wantrouwen jegens Angola en CAF.

Condoleances
Terwijl de CAF nogmaals haar condoleances heeft overgedragen aan het Togolese volk, komt het uitvoerende comité van de bond na onderzoek tot de conclusie dat de regering van Togo zich tegen de regels in met het voetbal heeft bemoeid. In eerste instantie vond de CAF het een logisch besluit van de Togolezen om niet verder te spelen. Bij nader inzien ziet CAF de “inmenging” van de regering als onrechtmatig en in strijd met de statuten van de Afrika Cup.

Daarom heeft CAF besloten om Togo uit te sluiten van deelname aan de Afrika Cup 2012 in Gabon en Equatoriaal Guinee én de Afrika Cup 2014 in Libië. Bovendien werd Togo een boete op van 50.000 dollar opgelegd.

Politiek
In principe heeft CAF een punt. Het was de regering van Togo die het team beval zich uit het toernooi terug te trekken. Dat kan als een politieke beslissing worden opgevat. Maar was dat niet het resultaat van het gebrek aan daadkracht van de Angolese organisatie en CAF zelf? Door geen verantwoordelijkheid te nemen en door de schuld bij de slachtoffers neer te leggen, is het CAF zelf die van de bloedige aanslag een politieke kwestie maakt.

Het is een schande dat Togo nogmaals wordt gestraft. Eerst verloren leden van de Togolese delegatie het leven en konden de Togolezen met goed fatsoen niet deelnemen aan een voetbaltoernooi. En nu krijgen ze te horen dat ze niet welkom meer zijn op de eerstvolgende Afrika Cups. Na de desastreuze keuze voor Angola als gastland van de Afrika Cup gaat CAF voor de tweede keer in de fout.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑