Ghana 2008 caf

Published on februari 14th, 2008 | by arnold pannenborg

CAF devalueert titel beste Afrikaanse voetballer

Didier Drogba had gelijk. Hij is door de Afrikaanse voetbalbond CAF hoogstpersoonlijk de titel Afrikaans Voetballer van het Jaar ontzegd. Dat geeft de CAF in een verklaring toe.

Op 1 februari won Frédéric Kanouté de (toen nog) prestigieuze titel Afrikaans Voetballer van het Jaar. Enkele dagen later onthulde Drogba dat hij, en niet de Malinese voetballer van Sevilla, de prijs had moeten krijgen. De CAF waarschuwde hem echter dat hij naar Togo zou moeten afreizen om de prijs op te halen. Zo niet, dan was de titel voor de runner-up, Kanouté. Drogba ging niet.

Op 1 maart 2007 stootte Didier Drogba de drievoudig winnaar van de titel Afrikaans Voetballer van het Jaar Samuel Eto’o van de troon. Het verschil was miniem – slechts vijf punten in totaal – maar het betekende het einde van Eto’o’s hegemonie. Dit jaar had Drogba volgens velen de beste papieren om zijn prijs te prolongeren. Dat Frédéric Kanouté er met de prijs vandoor ging, deed bij velen de wenkbrauwen fronsen.

De verbazing bleek gegrond. Didier Drogba maakte enkele dagen na de uitverkiezing bekend dat hij de winnaar was. Hij had van tevoren een telefoontje gekregen van CAF met de mededeling dat hij wederom de beste voetballer van het Afrikaanse continent was geworden. Met als enige voorwaarde dat Drogba naar Lomé moest afreizen om zijn prijs in ontvangst te nemen.

Maar Drogba was zich aan het voorbereiden op de kwartfinale tussen zijn land Ivoorkust en Guinea. Hij vertelde CAF dat hij niet van zins was om een reis van ongeveer acht uur te maken nu hij binnen 48 uur een belangrijke wedstrijd moest spelen. Drogba is aanvoerder van de Olifanten en wilde zijn teamgenoten niet in de steek laten.

Aanvankelijk ontkende CAF de beschuldigingen van Drogba en deed ze af als leugens. CAF, zo zei een woordvoerder, was niet in de gewoonte om de winnaar van tevoren op te bellen en stelde al helemaal geen voorwaarden aan het uitreiken van de prijs. Vorige donderdag gaf de CAF echter plotseling een officiële verklaring uit waarin ze Drogba in het gelijk stelde.

‘Een speler die afwezig is tijdens de prijsuitreiking zal niet in overweging worden genomen bij het bepalen van de beste Afrikaanse speler van het jaar,’ aldus CAF.

De grote vraag is waarom CAF de uitreiking liet plaatsvinden terwijl de Afrika Cup in volle gang was. Ook al is het een half uur vliegen naar Lomé vanuit Accra, dan nog betekent het een onderbreking van de voorbereidingen voor de wedstrijden. Zo had ook Michael Essien een belangrijke wedstrijd voor de boeg en zijn coach Claude Le Roy was dan ook behoorlijk pissig dat de middenvelder het waagde de verkiezing bij te wonen.

Waarom werd de titel Afrikaans Voetballer van het Jaar niet een paar dagen of een week voor de Afrika Cup uitgereikt? Alle voetballers waren op dat moment in Ghana en konden op hun dooie gemak het avondje bijwonen. En zo’n evenement had tegelijkertijd een dosis publiciteit opgeleverd voor de Afrika Cup en Afrikaans voetbal in het algemeen. De belangrijkste vraag is waarom de uitreiking niet in Accra plaatsvond?

In de verklaring van CAF viel nog iets anders te lezen. ‘De afwezigheid van een speler tijdens een belangrijk evenement toont een gebrek aan respect voor het instituut, de politieke leiders van de verschillende landen en de miljoenen Afrikaanse voetbalfans wereldwijd.’

Hier lijken we de kern van de zaak te raken. De hoge piefen van CAF, Afrikaanse voetbalbonden en regeringen zijn aanwezig tijdens een dergelijk voetbalgala. Issa Hayatou wil dat de beste Afrikaanse voetballer van het jaar op komt dagen en zijn respect toont voor het gezag. Het gebrek aan respect lijkt gericht te zijn tegen CAF’s hoogste functionaris. Deze man denkt waarschijnlijk dat de prijs om hem draait.

In ieder geval is de actie van Hayatou er eentje die averechts uitpakt. Het respect voor CAF is niet alleen tot het nulpunt gedaald, de titel Afrikaans Voetballer van het Jaar is verworden tot een wassen neus. De titel is bedoeld voor de beste voetballer van het continent, niet voor degene die ‘m komt ophalen.

De grap is dat CAF de prijsuitreiking niet eens heeft bedacht. De uitverkiezing tot Afrikaans Voetballer van het Jaar is in 1970 in het leven geroepen door het tijdschrift France Football en werd pas in 1994 overgenomen door de Afrikaanse voetbalbond. Al jaren zit er de klad er een beetje in bij het kiezen van de beste voetballer van het jaar. Het kwam zelfs een paar keer voor dat slechts de helft van de bondscoaches van de Afrikaanse nationale teams hun stem terugstuurden naar CAF.

Wie er dit jaar hebben gestemd en op wie is in ieder geval niet bekend gemaakt. Normaliter publiceert CAF de lijst met bondscoaches en de drie stemmen die zij hebben uitgebracht op de website. Maar Issa Hayatou zei dat de lijst dit jaar niet zal worden vrijgegeven. Hoe zou dat toch komen?

Tags: , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑