Angola 2010 iss

Published on februari 7th, 2010 | by arnold pannenborg

Togolezen protesteren tegen ‘beledigende’ ban

Meer dan 10.000 Togolezen protesteerden op zaterdag tegen het besluit van de Afrikaanse voetbalbond CAF om het land te schorsen van deelname aan de komende twee Afrika Cups.

Het protest vond plaats in Togo’s hoofdstad Lomé. De actievoerders droegen spandoeken met daarop “Hayatou moet weg”. Een enkel spandoek met daarop de beeltenis van de CAF-voorzitter werd voor het oog van fotografen verbrand. Het protest eindigde in een voetbalstadion. Daar las men een verklaring voor waarin Hayatou als “schande voor Afrika” werd bestempeld.

Eind januari kwam de Afrikaanse voetbalbond CAF met de meest bizarre beslissing ooit. Togo, wiens nationale elftal begin januari door rebellen onder vuur werd genomen, werd voor de komende twee edities van de Afrika Cup geschorst. Reden is dat de Togolese regering de voetballer opdroeg naar huis te komen. En overheden die zich met voetbal bemoeien, dat mag niet.

Diana
‘Compleet absurd,’ schreef BBC-verslaggever Piers Edwards op zijn blog. ‘Niet sinds de late respons van Buckingham Palace op de dood van princes Diana maakte een organisatie zo’n grote beoordelingsfout.’ Elders op het web vroeg men zich vertwijfeld af waarom de CAF juist deze zaak had gekozen om Afrikanen op de spelregels te wijzen. Ook Roadto2010 sprak schande van de beslissing van voorzitter Issa Hayatou en zijn bestuurders.

In Togo zelf is men laaiend. Emmanuel Adebayor riep direct na het besluit dat Hayatou de eer aan zichzelf moest houden en moest aftreden. ‘Ons staatshoofd zond ons naar Angola om de kleuren van ons land te verdedigen. Hij eiste dat we terugkeerden. We zijn slechts ambassadeurs. We waren verplicht om terug te gaan.’ De Togolese regering kondigde aan in beroep te gaan tegen de “beledigende” ban.

Kanouté
Het is niet de eerste keer dat Hayatou in opspraak komt na een twijfelachtig besluit. In 2007 werd Frédéric Kanouté gekozen tot Afrikaans Voetballer van het Jaar. Didier Drogba claimde toen dat hij gekozen was, maar dat hem de prijs was afgepakt omdat hij de trofee niet wilde afhalen. Dat werd later door Hayatou bevestigd met de woorden dat een voetballer die de prijs niet ophaalt “de bestuurders van de CAF in diskrediet brengt”.

De Kameroener staat zodoende bekend als een man die zichzelf, zijn organisatie en zijn voetbalregels belangrijker vindt dan de sport zelf. Toen BBC-verslaggever Edwards na de aanslag aan Hayatou vroeg of hij er spijt van had dat het toernooi in Angola werd gehouden, antwoordde de Kameroener dat er geen enkel probleem was. Ook met drie teams in één groep kon er immers met gemak gevoetbald worden.

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑