Organisatie mes

Published on februari 18th, 2010 | by arnold pannenborg

Was Michael Essien in 2009 de beste?

Het zijn Afrika’s usual suspects. Didier Drogba, Michael Essien en Samuel Eto’o zijn genomineerd voor de titel Afrikaans Voetballer van het Jaar 2009. Is vijfmaal scheepsrecht voor Essien? En waarom ontbreekt Mabi Mputu?

Voor Samuel Eto’o hoeft het niet zo nodig. De Kameroener werd al driemaal tot beste Afrikaanse voetballer van het jaar gekroond, in 2003, 2004 en 2005. Alleen de grote Abedi Pele, die in Ghana steevast “Maestro” wordt genoemd, werd ooit driemaal achtereen gekozen tot beste speler van het continent. Eto’o is een van de allergrootsten, dat hoeft deze titel niet opnieuw aan te tonen.

Ook Didier Drogba mocht zich al eens de beste van Afrika noemen. De speler van Chelsea won de titel in 2006. Net als voor Eto’o is de prijs ook voor de Ivoriaan niet zo belangrijk. The Drog werd immers in 2007 belazerd door de Afrikaanse voetbalbond CAF, die deze prijs jaarlijks uitreikt. In dat jaar won Frédéric Kanouté de prijs, omdat Drogba had aangekondigd ‘m niet op te komen halen.

Essien
En dan is daar de “eeuwige derde”, Michael Essien. Meerdere jaren achtereen stond zijn naam op de shortlist van de CAF, maar nooit mocht de Ghanees de prijs komen ophalen. Voor de Bizon op het middenveld begint de tijd te dringen. Als hij het dit jaar niet wordt, wanneer dan wel? Gaat hij net als Jay-Jay Okocha de boeken in als een van de allerbeste Afrikaanse voetballers die de prijs nooit zou winnen?

Dat zal niet gebeuren. De statistieken spreken momenteel in het voordeel van de Ghanees. Hij zal de titel vast opstrijken, al was het al vanwege het feit dat men hem niet nógmaals kan passeren. Essien is natuurlijk ook een uitstekende voetballer. Hij is vaste waarde bij zijn club Chelsea en bij de Black Stars. Gelet op zijn grote staat van dienst over een langdurige periode zou de prijs hem niet misstaan.

Mputu
Maar de grote vraag is: waar is Mabi Mputu? De spits is dé beste man van TP Mazembe, de club uit DR Congo die vorig jaar kampioen van Afrika werd. Ook mooi: Mputu won samen met het nationale elftal voor lokale spelers het African Nations Championship (CHAN) in 2009 en werd zelfs Speler van het Toernooi. Gek genoeg is dat voor de CAF geen reden om hem te nomineren, iets wat de BBC eerder wél deed.

Toegegeven, Mputu wordt genoemd in de categorie “Beste Speler op het Afrikaanse Continent”. Oftewel, in de ogen van CAF is Mputu de beste speler die momenteel op de Afrikaanse velden actief is. Een nominatie voor de echte prijs – de beste Afrikaanse voetballer in het algemeen – is blijkbaar teveel van het goede. Dáárvoor komen alleen Afrikaanse voetballers in de Europese competities in aanmerking.

Aanzien
Keer op keer toont de CAF aan dat het de spelers bij clubs in Afrika minacht. En dat is vreemd, gezien het feit dat CHAN in het leven is geroepen om de lokale competities wat meer aanzien en publiciteit te bezorgen. Hoe kan dat beter door een speler als Mputu tot beste voetballer te kronen? De logica en consistentie van CAF-voorzitter Issa Hayatou zijn weer ver te zoeken.

Helaas, een speler die onder contract staat bij een lokale Afrikaanse club maakt geen schijn van kans. Dat ondervond ook Mohamed Aboutrika in 2008. Hij won met zijn club Al-Ahly de Champions League en werd Afrikaans kampioen met zijn land Egypte. Hij scoorde zelfs de winnende treffer in de finale. Dat jaar gaf de CAF de eer echter aan de Togolees Emmanuel Adebayor.

Prestatie
Zoals gezegd zal Essien het uit statistische overwegingen vast gaan winnen. Het zij zo. Het is hem ook gegund. Maar het zou de Afrikaanse voetbalbond sieren als het eens zou kiezen voor de speler die in het betreffende jaar werkelijk een prestatie van formaat neerzette, en niet voor de spelers wiens namen nu eenmaal bekend klinken in de oren van de Europeanen.

Voor de CAF – en dat geldt overigens ook voor UEFA – geldt nog een criteria: het WK. Prestaties tijdens de Afrika Cup zijn onbelangrijk. Daarom ook zal de held van de Afrika Cup 2010 in Angola, de Egyptenaar Ahmed Hassan, volgend jaar waarschijnlijk niet worden genomineerd. Egypte plaatste zich immers niet voor het WK in Zuid-Afrika, in tegenstelling tot Kameroen, Ghana en Ivoorkust.

Stemmen
Is het dan de CAF die bepaalt wie de winnaar wordt? Nee, maar de organisatie is wel verantwoordelijk voor de lijst met nominaties. En ook al zijn het de bondscoaches van de Afrikaanse nationale elftallen die de winnaar kiezen, de CAF heeft er een handje van om de uitslag naar eigen smaak te beïnvloeden. Dat gebeurde in 2007, toen Drogba de meeste stemmen kreeg maar de CAF de prijs gaf aan Kanouté. De lijst met stemmen werd toen, in tegenstelling tot eerdere jaren, niet gepubliceerd.

De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens een gala op 11 maart in de Ghanese hoofdstad Accra.

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑