Angola 2010 son

Published on februari 20th, 2010 | by arnold pannenborg

Bondscoach Kameroen gooit oudjes eruit

Rigobert Song en Geremi Njitap doen niet mee met de vriendschappelijke wedstrijd tegen Italië. Met het verwijderen van de oudgedienden komt bondscoach Paul Le Guen tegemoet aan de wens van de fans.

‘Ik ga na het WK 2010 met pensioen,’ liet Rigobert Song onlangs optekenen. Dat streven komt mogelijk in gevaar nu de Franse bondscoach Paul Le Guen zijn oude aanvoerder voor een internationale vriendschappelijke wedstrijd heeft gepasseerd. Op 3 maart speelt het nationale elftal tegen Italië, zonder Song en Geremi Njitap. Zij zijn het slachtoffer van een verjongingscampagne rond de Indomitable Lions.

Bij ieder groot toernooi houden de fans in Kameroen hun hart vast. Wat voor blunders maken Rigobert Song, Geremi Njitap en Carlos Kameni nu weer? De angst is bijna altijd gegrond. Tijdens de finale van de Afrika Cup 2008 scoorde Mohamed Aboutrika het enige doelpunt dankzij onoplettendheid van centrale verdediger Rigobert Song.

Tweede ronde
Rigobert Song maakte het in de groepsfase van de Afrika Cup 2010 té bont. Eerder ondanks dan dankzij de gewezen aanvoerder bereikten de Leeuwen de tweede ronde van het toernooi. Terwijl Song in de kwartfinale tegen de Egyptenaren op de bank zat en zo niets fouts kon doen, waren het Carlos Kameni en vooral Geremi Njitap die de boel in het honderd deden lopen.

Zo speelde Geremi zonder te kijken de bal terug naar keeper Kameni, waar de Egyptenaren dankbaar van profiteerden. De keeper zelf kreeg in slecht vier wedstrijden acht doelpunten om zijn oren. Een schande, vonden ze in Kameroen. De keeper van het Spaanse Espanyol is echter wel geselecteerd voor de aanstaande vriendschappelijke pot.

Status
Paul Le Guen heeft maling aan de ongekende status van de oudjes in het elftal, waarvan wordt gezegd dat ze bescherming van belangrijke zakenmannen en politici genieten. Hij stuurt Song, Geremi en nog vijf andere spelers pardoes de laan uit. Zowel Song als Geremi moeten vrezen dat hun verwijdering van definitieve aard is. De stramme, krakende botten maken plaats voor jonge en soepele spieren.

Twee opvallende namen in de selectie van Le Guen zijn Mabouka Massoussi en Abouna Ndzana. Beide spelers zijn afkomstig van een lokale club uit Douala, Les Astres. Het is jaren geleden dat voetballers uit de lokale Elite One League mochten uitkomen voor het nationale elftal. Het is nog een bewijs dat de bondscoach bezig is zijn stempel op het elftal te drukken en afwijkt van de “normale” gang van zaken.

Zelfmoord
Niet iedereen in Kameroen is blij met de verjongingskuur van de Fransman. Het is zelfmoord om een paar maanden voor het WK de ervaren krachten uit het elftal te zetten, zo beweren sommige fans. Zij vragen zich hardop af of nieuwelingen als Eyong Enoh de druk op het hoogste podium wel aankunnen. Voor de Kameroeners is het te hopen van wél, voor Nederland uiteraard niet.

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑