Organisatie phi

Published on maart 2nd, 2010 | by arnold pannenborg

WK-contract voor neef Mugabe

Philip Chiyangwa mag pakketten met hotelkamers en tickets voor WK-wedstrijden verkopen. De neef van dictator Robert Mugabe sloot een lucratief contract met het door FIFA gemachtigde bedrijf Match Hospitality.

Het bedrijf Match verkreeg enige tijd geleden zelf het contract om als officiële FIFA-partner WK-pakketten aan de voetbalfans te mogen slijten. Vooral de Engelsen waren verbolgen over deze deal, omdat het verblijf in Zuid-Afrika via dit bedrijf onnodig duur gemaakt zou zijn. Match controleert ten tijde van het WK het merendeel van de hotels en bed & breakfasts in Zuid-Afrika en bepaalt zelf de prijs van de overnachtingen.

Nu gaat Match dus in zee met het bedrijf Native Investments Group van Robert Mugabe’s neef Philip Chiyangwa. Het familielid van de president van Zimbabwe is vanaf heden formeel een “agent” van de FIFA en heeft het recht om “luxe” WK-pakketten met accommodaties en tickets in Categorie 1 aan rijke Afrikanen te verkopen. Volgens experts duidt de deal op vriendjespolitiek en het vergeven van contracten aan familieleden van een Afrikaans despoot.

Commissies
Match Hospitality distantieert zich van deze zaak door te verklaren dat er geen sprake was van een officiële tender. Ook was het bedrijf zelf niet betrokken bij het verstrekken van het contract aan de Native Investments Group. Volgens een woordvoerder van Match heeft Mugabe’s neef evenmin geld ontvangen voor het contract. ‘Er is geen contractwaarde. Het bedrijf werkt op basis van commissies en we verwachten niet dat deze boven de 100.000 dollar uitkomt.’

Chiyangwa zelf zegt dat er niets aan de hand is. Sterker, hij ziet zichzelf als slachtoffer van “demonisatie”. De Mugabe-telg, die al jaren in verband wordt gebracht met dubieuze financiële transacties, ontkent dat het ‘een deal is tussen mij, Robert Mugabe en FIFA’. ‘Denk je dat de mensen van FIFA contacten hebben met politici in Zimbabwe?’ luidt de retorische vraag van Chiwangwa. ‘Zou Sepp Blatter samen met Mugabe overleggen wie het contract krijgt?’

Feit blijft dat de familie Mugabe zich al jaren met voetbal bezighoudt. Zo is algemeen bekend dat Mugabe’s partij ZANU-PF banden onderhoudt met clubs als Dynamos. Een andere neef van Mugabe, Leo, was jarenlang voorzitter van de Zimbabwaanse voetbalbond. Hij moest aftreden omdat hij geld voor een sportontwikkelingsproject achterover had gedrukt. Als bondsvoorzitter mocht Leo in 2002 zijn stem uitbrengen in de strijd om het FIFA-voorzitterschap. Naar verluidt koos hij voor Blatter.

Slogan
Het is zeker niet de eerste keer dat de FIFA en voorzitter Sepp Blatter onder vuur liggen. Blatter’s officiële slogan is “For the good of the game”, maar onderzoeksjournalisten hebben aangetoond dat het voetbal vooral goed is voor de FIFA-voorzitter en zijn vele vrienden. Zo ging de FIFA een exclusieve samenwerking aan met het bedrijf International Sport and Leisure (ISL), dat opgezet werd door Horst Dassler (van Adidas). Mede dankzij Dassler zou Blatter de verkiezingen om het FIFA-voorzitterschap in 1998 hebben gewonnen.

De Britse onderzoeksjournalist Andrew Jennings ontdekte dat FIFA’s vice-voorzitter Jack Warner uitzendrechten voor voetbalwedstrijden in het Caribische gebied voor slechts 1 dollar had verkregen. Ook zouden hij, zijn vrouw en zijn zonen al jaren een bedrijf runnen dat op exclusieve basis tickets mag verkopen. Warner, ooit een arme schoolleraar, is nu een van de rijkere mannen in zijn land Trinidad en Tobago.

Blatter en zijn familie profiteren zelf ook van het voetbal. Zo heeft het bedrijf InFront, dat in handen is van Blatter’s neef Philippe, een aanzienlijk belang in Match Hospitality.

Tags: , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑