Coaches amo

Published on mei 7th, 2010 | by arnold pannenborg

Amodu eist schadevergoeding van Nigeriaanse bond

Na het fiasco rond het WK-hotel bevindt Nigeria zich in een nieuwe publicitaire nachtmerrie. Voormalig bondscoach Shaibu Amodu kan zijn ontslag niet verkroppen en eist twee miljoen dollar schadevergoeding.

Begin 2010 leidde Amodu de Super Eagles naar een verdienstelijke derde plaats op de Afrika Cup in Angola. Toch stond de lokale coach al tijden zwaar onder vuur. Vrij snel na het toernooi raakte zijn krediet op. Hij werd ontslagen ten faveure van de Zweedse coach Lars Lagerbäck.

Schadevergoeding
Amodu laat het er niet bij zitten. Hij is woest op de voetbalbestuurders in zijn land en heeft de zaak nu overgedragen aan het Court of Arbitration of Sports (CAS). Zijn eis? Twee miljoen dollar aan schadevergoeding.

De Nigeriaanse sportminister, die al genoeg te leiden heeft onder het hoteldrama, probeert de coach op andere gedachten te brengen. Hij wil nu dat Amodu de zaak terugtrekt. ‘Ik heb een comité opgezet die het contract tussen de coach en de bond nader zal bekijken,’ aldus sportminister Ibrahim Bio.

Berti Vogts
Amodu is zeker niet de eerste coach die de Nigeriaanse voetbalautoriteiten aanklaagt. De voormalige bondscoach Berti Vogts stapte eind maart van dit jaar naar de FIFA om te bemiddelen tussen hem en de Nigeriaanse voetbalbond. Hij eiste meer dan 100.000 euro aan achterstallig loon.

Bondsvoorzitter Sani Lulu zei toen dat de zaak al was opgelost. Ze hadden het geld blijkbaar naar de verkeerde bankrekening gestuurd. ‘Twee dagen geleden kregen wij de juiste rekening en we hebben het geld overgemaakt,’ zo zei Lulu in maart.

Dubbelrol
Een mogelijk nieuwe rel is hopelijk meteen in de kiem gesmoord. Assistent-coach Daniel Amokachi ambieerde een dubbelrol tijdens het WK in Zuid-Afrika. Hij zou naast assistent van Lagerbäck commentator worden op de Zuid-Afrikaanse televisie. Maar Lulu gaf aan dat een dergelijke duo rol niet is toegestaan.

Nigeria speelt op het WK tegen Argentinië, Griekenland en Zuid-Korea.

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑