Macht niteam2

Published on mei 24th, 2010 | by arnold pannenborg

President Nigeria: WK-titel is cadeau

Lars Lagerbäck kan de borst natmaken. Eerder moest de bondscoach de eis – minimaal de halve finale op het WK – van de Nigeriaanse voetbalbond temperen. Ditmaal krijgt hij een bevel van de president zelf: maak ons trots en win het WK.

Het is zoals oud-bondscoach Philippe Troussier ooit zei: ‘Je moet een cowboy zijn om het nationale elftal van Nigeria te leiden.’ Altijd is er wat aan de hand en op de schouders van de bondscoach rust een ontzaglijk grote druk.

Zo werd de vorige bondscoach Shaidu Amodu ontslagen nadat hij Nigeria naar de halve finale van de Afrika Cup 2010 had geleid. En oud-bondscoach Berti Vogts stapte na het verliezen van de kwartfinale tijdens de Afrika Cup 2008 op een rechtstreekse vlucht naar Duitsland. In Nigeria eisten duizenden fans zijn hoofd.

Invloeden
In dit klimaat moet je als coach sterk in je schoenen staan. Of de Zweedse bondscoach tegen alle invloeden en intimidaties bestand is, moet nog blijken. Feit is dat hij enkele maatregelen van de bondsbestuurders al terugdraaide. Zo zag hij af van het eerder geboekte WK-hotel. De bond en de sportminister gaven hem gelijk.

Toen kwam daar de uitspraak van bondsbestuurders en politici dat Nigeria, in de jaren ’90 nog een supermacht op voetbalgebied, minimaal de halve finale van het WK moest bereiken. Lagerbäck’s reactie was dat deze eis iets te hoog gegrepen was.

President
Nu is daar een uitspraak van de belangrijkste man van Nigeria. President Goodluck Jonathan, die onlangs het stokje overnam van de overleden president Umaru Yar’Adua, gaf tijdens een officieel uitzwaai-diner de Super Eagles de volgende opdracht mee.

‘Ik doe een beroep op jullie nationale plicht,’ aldus de president. ‘Ik verwacht dat de Eagles zich goed voorbereiden en deze trofee zullen winnen.’

Verjaardagscadeau
Hij refereerde aan het feit dat Nigeria op 1 oktober van dit jaar 50 jaar onafhankelijkheid viert. ‘De trofee zal een verjaardagscadeau voor ons land zijn. Speel, win en wij zullen jullie laten glimlachen.’

Het valt te betwijfelen of Lagerbäck blij is met de “opdracht” van de president. Nigeria bevindt zich immers in een vrij zware groep met Argentinië, Zuid-Korea en Griekenland. Hopelijk putten de Nigerianen enig zelfvertrouwen uit de positieve achternaam van de president.

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑