Juju frank

Published on juni 9th, 2010 | by arnold pannenborg

Magie in het Europese voetbal

Placenta’s, haptonomen en een Frankenstein-kamer: Nederlandse voetballers doen er alles aan om van blessures af te komen. Waarom doet iedereen dan zo verbaasd over Afrikaanse voodoo?

Hoera: Arjen Robben gaat mee naar het WK. Mede dankzij een man die door het AD een “bejaarde magiër” wordt genoemd. Dick van Toorn is zijn naam en wat hij in zijn “Frankenstein- kamer” doet weet zelfs Robben niet. ‘Hij heeft zijn eigen behandelmethode. Hoe die apparaten allemaal precies werken weet ik ook niet,’ aldus de voetballer.

Wat maakt het ook uit. Zolang die hamstringblessure maar rap geneest. En dat is precies wat Van Toorn zegt te kunnen doen. Na een vier uur durend verblijf bij de fysiotherapeut denkt de sterspeler van Oranje heel wat optimistischer over zijn speelkansen op het WK. De wedstrijd tegen Denemarken moet haalbaar zijn.

Haptonoom
Nederlandse voetballers staan erom bekend dat zij bij fysiek ongemak een bezoekje brengen aan mensen buiten het reguliere gezondheidscircuit. Zo lagen Johan Cruijff en Ruud Gullit op de behandeltafel van Ted Troost, ’s Neerlands bekendste – en meest omstreden – haptonoom. Een charlatan is hij genoemd. Wat hij doet. Tja. Maar de spelers waren er maar wat blij mee.

En dan was er het geval Robin van Persie. Samen met Robben is hij de trots van Oranje, dé man die ons de wereldtitel moet gaan bezorgen. Of anders toch zeker naar de halve finale gaat loodsen. Eind vorig jaar reisde hij af naar Servië om van zijn enkelproblematiek af te geraken. Aan het programma Studio Voetbal legde hij uit wat de vrouwelijke dokter uit de Balkan zoal zou gaan doen.

‘Ze is wat vaag over haar methoden maar ik weet dat ze massages geeft met vocht van placenta’s. Ik ga het proberen,’ aldus Van Persie, die er toestemming voor kreeg van Arsenal’s medische staf. ‘Het kan geen kwaad en als het helpt dan helpt het.’

Witchdoctors
Nee, dan de Afrikaanse voetballers. Bij blessures rennen voetballers in Afrika bij bosjes naar hutjes in achterafbuurtjes, waar deze personen hun praktijk houden. De traditionele Afrikaanse geneesheren (en enkele dames) maken gebruik maken van, ja, wat eigenlijk? Medicijnen? Of toch doping? De FIFA is er niet gerust op.

In de NRC van afgelopen vrijdag beschrijft correspondent Peter Vermaas de methoden van zulke witchdoctors. Injecties en röntgenfoto’s komen er niet aan pas, maar dankzij “umavundulula” staan de voetballers binnen no time weer op het veld. Planten, boomwortels, botten van beesten, een aap: werkelijk alles kan het gewenste resultaat bewerkstelligen. Zolang de patiënt er maar in gelooft.

Het Afrikaanse equivalent van placenta’s en haptonomie is “juju” of “muti”. En het werkt, dáár zijn de Afrikanen van overtuigd. Maar hoe het werkt? Tja. Een rotsvast geloof in de werking van placenta’s en botten van leeuwen, dat is het enige dat telt. Toch?

Tags: ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑