Coaches kamsel

Published on juni 15th, 2010 | by arnold pannenborg

Bondscoach Kameroen faalt jammerlijk

Wat ging er mis bij de Kameroeners? Want de Ontembare Leeuwen, die zouden toch zeker doorgaan naar de volgende ronde?

Op maandagmiddag ging Kameroen ten onder tegen de Japanners. Dat was al verrassend genoeg. Maar de wijze waarop de Leeuwen zich tijdens de eerste wedstrijd op het WK presenteerden, was ronduit schokkend. Misschien wel het slechtste team tot nu toe, zo oordeelde men op het internet.

Erbarmelijk
Momenteel is Kameroen het hoogst genoteerde Afrikaanse land. Voetbalkenners verwachtten dan ook niet anders dan een klinkende overwinning op Japan. Kameroen begon echter erbarmelijk slecht aan de wedstrijd. Dankzij een fout in de defensie kon Honda aan het eind van de eerste helft gemakkelijk inschieten. Kameroen stond met 1-0 achter.

In de tweede helft ging het ietsjes beter. Op het eind hadden de Kameroeners zelfs enkele kansen op de gelijkmaker, waaronder een prachtig schot op de lat. Het mocht niet baten. In een groep met Denemarken en Nederland werden de Japanners als zwakste schakel gezien. Kameroen zal nu haar twee volgende wedstrijden moeten winnen.

Bondscoach Paul Le Guen gaf in ieder geval de schuld aan zijn spelers. ‘De houding was verkeerd,’ aldus de Fransman. ‘We waren gespannen en nerveus, zeker in de eerste helft. We hebben niet getoond wat we kunnen.’

Opstelling
Al gaf Le Guen de schuld aan zijn spelers, in Kameroen en ver daarbuiten denken ze daar anders over. De tactiek van de coach leek nergens op. In plaats van vaste keeper Carlos Kameni stond Souleymanou Hamidou onder de lat. ‘Een grabbelaar,’ zo oordeelde Piet de Visser later bij NOS Studio Sport. En gelijk had ie.

Ook Alexandre Song, speler van Arsenal, stond niet op het veld. En sterspeler Samuel Eto’o begon op de rechterflank, een positie waar hij duidelijk niet uit de voeten kon. Achille Emana, een van Kameroen’s beste spelers, kwam er pas in de tweede helft in. Veel te laat, en dat mag de bondscoach zich aanrekenen.

De tactiek van Le Guen faalde. Hij had al langer geen vertrouwen meer in de oude garde – Kameni, Geremi en Rigobert Song – maar wist daar geen goede vervangers voor te vinden. Mocht Kameroen de tweede ronde niet gaan halen, dan is het niet moeilijk te raden wie de zondebok wordt.

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑