Witchcraft jabu

Published on juni 22nd, 2010 | by arnold pannenborg

Een verschrikkelijke, behekste WK-bal

In 2004 was er een Italiaanse priester nodig om de wedstrijdbal van het EK van ongeluk te ontdoen. Dit jaar is de klachtenregen over de officiële WK-bal tot epische proporties gestegen. Professionele keepers zijn verworden tot grabbelaars.

In 2004 wist men het zeker. De officiële wedstrijdbal van het EK in Portugal, de “Roteiro”, was een verschrikkelijk ding. ‘Een gekke bal,’ zo oordeelde de Griekse middenvelder Vassilis Tsartas. ‘We hebben het in de groep besproken en iedereen is dezelfde mening toegedaan.’

De bal, wiens naam verwijst naar de dagboeken van ontdekkingsreiziger Vasco da Gama, was “een glibberig stuk zeep”, aldus de Italiaanse doelman Gianluigi Buffon. ‘Het is een door het toeval geleid projectiel dat alle kanten op stuit,’ zo verwoordde de toenmalige bondscoach Giovanni Trapattoni het ongenoegen van zijn keeper.

Om het onheil te bezweren nam de delegatie van de inmiddels viervoudig wereldkampioen enkele liters wijwater uit het Vaticaan mee. De Roteiro werd voor aanvang van ieder duel besprenkeld met het heilige water.

Jabulani
Deze zomer is een déjà vu van 2004, toen Griekenland er verrassend met de EK-titel vandoor ging. Net als tijdens eerdere edities rolde er ook voor het WK 2010 een gloednieuwe wedstrijdbal uit de Adidas-fabriek, ditmaal toepasselijk de ‘Jabulani” genoemd. In de Zulu-taal betekent het “feestelijk vieren”.

Nu ja, toepasselijk. Voor de landenteams in Zuid-Afrika is er weinig reden om feest te vieren. Weer zijn de Italianen er als de kippen bij om de bal af te kraken. ‘Dit is de slechtste bal die ik ooit heb gezien,’ zei de Italiaan Fabio Capello, bondscoach van Engeland. ‘De Jabulani is verschrikkelijk voor spelers. En voor keepers is het onmogelijk te zien welke richting de bal opgaat.’

‘Die bal is verschrikkelijk, afschuwelijk. Het is zo’n bal die je in de supermarkt koopt,’ aldus de Braziliaanse doelman Júlio César. ‘Jammer dat zo’n belangrijk toernooi gespeeld wordt met zo’n inadequate bal,’ zei Gianluigi Buffon.

Designers
Het grote en machtige Adidas was zo blij met haar creatie. De WK-bal, zo jubelden de Duitse designers, is ronder dan ooit. Ook qua aerodynamica hebben de makers zichzelf naar eigen zeggen overtroffen. Zó rond en aerodynamisch blijkbaar, dat maar weinig keepers er grip op hebben. Robert Green, bijvoorbeeld, blunderde op gruwelijke wijze in de wedstrijd tegen de Verenigde Staten. Ook de Algerijn Faouzi Chaouchi ging dramatisch in de fout.

Afgelopen weekend, op zaterdag 19 juni, was het weer raak. Op de vroege middag ging de Japanse doelman Kawashima opzichtig de mist in. Hij stopte een poeier van Sneijder maar half en moest lijdzaam toezien hoe de bal er in de andere hoek van het doel inwaaide. Later op de dag ging ook de Ghanese keeper Kingson in de fout. De Australiërs maakten er dankbaar gebruik van.

Falende keepers
Het WK in Zuid-Afrika is het toernooi van de falende keepers. Maar zouden de blunders werkelijk aan de bal liggen? Adidas heeft ongelooflijk veel ervaring in het fabriceren van ballen en gooien er waarschijnlijk zoveel geld tegenaan dat je je niet kunt voorstellen dat ze een zeperd hebben geproduceerd. Maar de feiten liegen niet. Deze “ultraronde” bal is niet aan de keepers besteed.

Bij Adidas zelf wijzen ze alle negatieve verhalen over hun Jabulani direct naar de prullenbak. De fouten van Green en Chaouchi waren niet van lederen maar van menselijke aard. ‘Wij zijn tevreden over de prestaties van de bal en we denken niet dat deze iets te maken hebben met het doelpunt tegen Engeland,’ zo zei een woordvoerder.

Afrikaanse bodem
Afgezien van het idee dat de WK-bal eerder ter beschikking moet worden gesteld aan de deelnemende teams, is het opvallend dat de kritiek plaatsvindt tijdens het eerste WK op Afrikaanse bodem. De Afrikanen weten immers wel raad met behekste wedstrijdballen. Een bezoekje aan een witchdoctor en ziedaar, de wedstrijdbal krijgt een eigen wil en verwordt tot een plaag voor de tegenpartij.

In Afrika zullen ze de verhalen over de Jabulani met verwondering aanhoren. Veel Afrikanen zijn er sowieso van overtuigd dat Europeanen moderne vormen van magie aanwenden. Hoe anders verklaar je de uitvinding van zoiets bizars als het vliegtuig of de computer? Een door de Europeanen behekste wedstrijdbal is dan ook geen vreemde gedachte. Wat wel gek is, is dat de Ghanezen en Algerijnen zich overduidelijk niet spiritueel hebben gewapend tegen de Jabulani.

Het met Afrikaanse magische rituelen inzegenen van de wedstrijdbal mag dan te laat komen voor de Engelse doelman Green, het zou het verloop van het WK een stuk aangenamer maken voor keeper – en toeschouwer.

Tags: ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑