Zuid-Afrika 2010 ghama

Published on juli 2nd, 2010 | by arnold pannenborg

Black Stars zijn favoriete underdog

Ghana is het Zuid-Korea van 2002. De Koreanen drongen door tot de halve finales en de hele wereld stond achter hen. De nieuwe underdog is Ghana, en ook nu hopen voetballiefhebbers op een mooie stunt.

Vanavond treden de Black Stars aan tegen het verrassend sterke Uruguay. Als er ooit een kans was om als eerste Afrikaanse land de laatste vier te bereiken, is het in de wedstrijd tegen de Zuid-Amerikanen. Uruguay is sterk, dat zeker. Maar de Ghanezen komen bijna iedere wedstrijd beter uit de bus.

Richard Kingson heeft zich ontpopt als een betrouwbare keeper, spits Asamoah Gyan deed in de wedstrijd tegen de Amerikanen alles goed, en ook middenvelder André Ayew laat zien waarom hij een zoon van zijn beroemde vader Abedi Pele is. Helaas voor Ghana mag Ayew wegens een schorsing vandaag niet meedoen.

Ook lijkt het erop dat de coach zal kunnen beschikken over Kevin-Prince Boateng, de man met Duits-Ghanese roots die zo weergaloos inschoot in de achtste finales tegen de VS. En ook verdediger John Mensah zou wellicht op het veld kunnen verschijnen. Beide spelers hadden last van blessures.

Heerlijk rustig
Volgens berichten is alles pais en vree in het kamp van de Ghanezen. Waar de andere Afrikaanse elftallen doorgaans kampen met stakingen, egotrippende voetballers en waardeloze bondsbobo’s, is het bij de Black Stars heerlijk rustig. Toegegeven, er waren wat problemen met sterspeler Sulley Muntari, maar die lijken door bondscoach Milovan Rajevac in de kiem te zijn gesmoord.

In Ghanese media wordt al gesproken over “Ghanamania” en over “the match of destiny”. En inderdaad, optimistisch als zij zijn verwachten de Ghanezen niets minder dan een klinkende overwinning op de Uruguyanen. En waarom ook niet? Uruguay leunt zwaar op Luis Suarez, terwijl Ghana zich als een hecht team presenteert.

Zoals gezegd kan Ghana zich verheugen op goedkeuring uit de hele wereld. Iedereen wil de underdog zien stunten, zoals de Koreanen op het WK in 2002 deden. Vooral op het Afrikaanse continent zelf is de steun ongeëvenaard. Ghana moet als enige overgebleven Afrikaanse land opkomen voor de eer van alle Afrikanen. In Afrika gaan stemmen op om het team de “Black Stars of Africa” te noemen.

Lichtend voorbeeld
Zes Afrikaanse landen begonnen aan dit WK, alleen Ghana is nog in de race. Van Nigeria tot Kenia, van Senegal tot Zuid-Afrika: iedereen hoopt op Ghanees en dus Afrikaans succes. En zo overstijgt het voetbal andermaal de grenzen van de natiestaat. Het is zoals Ghana’s eerste president Kwame Nkrumah ooit voor zich zag: zijn Black Stars als lichtend voorbeeld voor het ganse continent. Zijn pan-Afrikanistische droom wordt nu werkelijkheid: heel Afrika staat als één man achter de Ghanezen.

Het leuke aan Ghana is dat de gehele delegatie zo relaxed over komt. Daar waar de hotels van de andere deelnemende teams hermetisch zijn afgegrendeld van de buitenwacht, kun je als verslaggever en als fan zo de lobby van het hotel van de Black Stars binnenwandelen. Zo ging dat in 2008 tijdens de Afrika Cup in Ghana, en zo gaat dat dus nu in Zuid-Afrika.

Een gesprekje met de spelers? Geen probleem, ze zitten gewoon in luie stoelen en zijn aanspreekbaar.

Solide
Ook organisatorisch oogt de Ghanese delegatie solide. De Kameroense WK-campagne faalde onder meer doordat naar verluidt meer dan 100 bobo’s waren meegereisd met het team zonder feitelijk iets toe te voegen. Zij zorgden eigenlijk louter voor spanningen en onrust. Niets van dat alles bij de Ghanezen.

Het ziet ernaar uit dat Ghana als een van de weinige Afrikaanse landen eindelijk haar voetbalzaken op orde heeft.

Er mist nog één ding: winst in de kwartfinales. En een plek bij de laatste vier. Dat zou niet verkeerd zijn voor een land dat pas aan haar tweede WK meedoet.

Tags: ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑