Zuid-Afrika 2010 gya

Published on juli 3rd, 2010 | by arnold pannenborg

Ghana verpest ultieme kans op halve finale

Een Afrikaans land had kunnen schitteren op het WK. Maar de Ghanezen zagen hun kansen in rook opgaan na een handsbal van Suarez en een gemiste penalty van Asamoah Gyan.

Gyan, tot dan toe dé uitblinker bij de Black Stars, huilde tranen met tuiten na het verlies tegen de Uruguayanen. Hij was het immers die de allergrootste kans op de volgende ronde verprutste. Bij een stand van 1-1 aan het eind van de verlenging leek de partij uit te draaien op een strafschoppenreeks. Ghana bracht de bal in het 16-metergebied van Uruguay en was zo gevaarlijk, dat Luis Suarez de bal uit het doel bokste.

Daar liep Asamoah Gyan, de man die al twee penalties op dit WK verzilverde, met de bal naar de stip. Als hij had gescoord, zou de scheidsrechter onmiddellijk hebben afgefloten. Dan zouden de Ghanezen het allereerste Afrikaanse land ooit zijn die zouden zijn doorgedrongen tot de halve finale van het grootste voetbalbonanza ter wereld. Maar Gyan oogde ongeconcentreerd en schoot de bal keihard op de lat.

Direct erna was het tijd voor de strafschoppenserie. Uruguay miste één penalty, Ghana twee. De waardeloze pogingen van verdediger John Mensah en jongeling Dominic Adiyiah werden gemakkelijk gestopt door de keeper van Uruguay.

BaGhana BaGhana
Het zag er allemaal zo mooi uit, zo vlak voor aanvang van de kwartfinale wedstrijd tussen Ghana en Uruguay. Heel de wereld had zich geschaard achter de Afrikanen, die het succes immers goed konden gebruiken op het allereerste WK op Afrikaanse bodem. In Ghana zelf was de “Ghanamania” toegeslagen en de Zuid-Afrikanen omschreven het team als de “BaGhana BaGhana”, een duidelijke verwijzing naar het gastland dat in de groepsfase strandde.

Met Nederland, Brazilië, Spanje, Argentinië en Duitsland nog in de race hadden de Ghanezen een relatief gunstige loting. Uruguay mag zich dan oud-wereldkampioen noemen, het land staat tegenwoordig niet bekend als groots voetballand. Maar met spelers als Luis Suarez en de geweldenaar Diego Forlan was Uruguay wel degelijk een geduchte tegenstander. En de Zuid-Amerikanen maakten tot nu toe grote indruk op het WK.

Niet minder dan 80.000 supporters zagen de wedstrijd in het prachtige Soccer City stadion in Johannesburg. Het geluid van de vuvuzela’s was zoals altijd oorverdovend. De steun voor de Black Stars was enorm. Zo voerde de Zuid-Afrikaanse betaalzender SuperSport campagne voor een “Black Stars Friday”. Danny Jordaan, de voorzitter van het lokale WK-organisatiecomité, was in zijn nopjes met het vooruitzicht van een Afrikaans succes.

Asamoah Gyan
Ghana had zich laten zien aan de wereld met de geweldige overwinning op de Verenigde Staten. Spelers als keeper Richard Kingson, aanvaller Asamoah Gyan en middenvelder André Ayew werden in no time de helden van heel Afrika. Ayew was geschorst voor de wedstrijd tegen Uruguay. Maar Kingson en Gyan waren er wel bij. Gyan stond bij aanvang van de wedstrijd al op drie WK-doelpunten.

Ghana begon de wedstrijd als favoriete underdog. In het eerste half uur kwamen de Ghanezen er niet aan te pas. Uruguay voerde duidelijk de boventoon en had meerdere kansen. Daarna werd Ghana wakker. Isaac Vorsah kopte net naast en Asamoah Gyan schoot de bal net naast het doel. Aan het eind van de eerste helft was het wel raak: Sulley Muntari schoot de bal van 30 meter prachtig in het net.

Tien minuten na rust was de stand alweer gelijk. Het was Diego Forlan die de bal in het doel krulde. Daarna gingen beide ploegen op zoek naar de winnende treffer. De Zuid-Amerikanen waren er met kansen voor Forlan en Suarez het dichtste bij.

Beide handen
Aan het eind van de verlenging, na 120 minuten spelen, hadden de Ghanezen de uitgelezen mogelijkheid om de wedstrijd te winnen. Luis Suarez, een van de beste spelers van Uruguay, sloeg een kopbal met beide handen uit het doel. Een uiterst cynische actie, zo oordeelden de kranten later, en hij voorkwam daarmee een zeker doelpunt voor Ghana.

Suarez kreeg direct rood en zag vanaf de zijlijn toe hoe Gyan de penalty nam. De Uruguayaan en speler van Ajax sprong een gat in de lucht toen de Ghanese spits de bal niet in het net wist te schieten. Uiteindelijk verloor Ghana met 4-2 in de strafschoppenserie.

Ghana verpeste de ultieme kans op een plek in de halve finale. Na Kameroen en Senegal zijn de Black Stars nu het derde Afrikaanse team dat de horde van de kwartfinales niet met succes heeft kunnen nemen. Gyan huilt, Ghana huilt, Afrika huilt en de rest van de wereld huilt mee.

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑