Macht goodl

Published on juli 1st, 2010 | by arnold pannenborg

President Nigeria schorst nationale elftal

Het Nigeriaanse nationale elftal mag de komende twee jaar niet meedoen aan internationale competities en toernooien. President Jonathan Goodluck besloot daartoe na de tegenvallende resultaten van de Super Eagles op het WK.

Nigeria presteerde niet al te best op het WK in Zuid-Afrika. De Super Eagles, ongetwijfeld inmiddels de Super Chickens genoemd, werden al in de groepsfase van het toernooi uitgeschakeld. De Nigerianen verloren van Argentinië en van Griekenland en behaalden slechts één punt uit de wedstrijd tegen Zuid-Korea.

‘Mr. President heeft gezegd dat het team zich zal terugtrekken uit het internationale voetbalcircuit zodat er een reorganisatie kan plaatsvinden in het Nigeriaanse voetbal,’ aldus een woordvoerder van de Nigeriaanse president.

Jonathan Goodluck stelde dat de financiële boeken van het organiserende WK-comité in Nigeria en het aanstellen van de Zweedse bondscoach Lars Lagerback nader zullen worden onderzocht.

Karakter
Ook de Nigeriaanse oud-voetballer Jay Jay Okocha uitte flinke kritiek op de prestaties van de internationals. ‘Het draait allemaal om karakter,’ zei hij. ‘Ik vind niet dat onze spelers voldoende passie en karakter hebben getoond. Ik heb niet gezien dat ze wilden spelen voor het continent, dat ze wilden sterven voor het continent.’

Eerder bood de Nigeriaanse voetbalbond NFF al haar excuses aan aan de overheid en aan het gehele Nigeriaanse volk. Desondanks wil de bond dat Lars Lagerback aanblijft als bondscoach.

De FIFA kan wellicht actie ondernemen nu blijkt dat de Nigeriaanse overheid zich persoonlijk bemoeit met het reilen en zeilen van het nationale elftal. Politieke inmenging is ten strengste verboden en het heeft meerdere landen, waaronder die uit Afrika, reeds een schorsing opgeleverd. De FIFA heeft nog niet gereageerd op de zaak.

Frankrijk
Nigeria is niet het enige deelnemende land aan dit WK waar de magere resultaten tot overheidsbemoeienis heeft geleid. De chaos en muiterij in het Franse kamp hebben ertoe geleid dat president Nicholas Sarkozy de spelers op het matje heeft geroepen. Ook is bondscoach Raymond Domenech in het Franse parlement ondervraagd in verband met de schandelijke aftocht op het WK.

De Fransen zelf reageren vrij laconiek op de beschuldigingen dat de overheid zich met het voetbal bemoeit. ‘Het is normaal dat leden van het parlement proberen te achterhalen wat er is gebeurd, want het is een onderwerp dat het Franse volk bezighoudt,’ zei een woordvoerder. De Franse regering ontkent nu dat het zich bemoeit met het voetbal.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑