Organisatie man trop

Published on juli 6th, 2010 | by arnold pannenborg

WK in Zuid-Afrika wordt Blatter’s Waterloo

Sepp Blatter is een meester in het beledigen van weldenkende mensen. Hij negeert alle kritiek op FIFA en zichzelf en blijft zijn riedeltje herhalen. ‘Het WK in Zuid-Afrika is een doorslaand succes.’

Het was een herkenbaar tafereel. De FIFA organiseerde een leuk persmoment voor het een of ander – er werd vast iets gepresenteerd of iemand kreeg een onderscheiding – en wilde zichzelf in het zonnetje zetten. De FIFA als weldoener, als vredesstichter, als ontwikkelingsorganisatie – dat is het beeld dat de organisatie zo graag verspreidt.

De massaal toegestroomde pers dacht er duidelijk anders over. Bij hen lagen prangende vragen op de lippen, over moderne technologieën op de doellijn bijvoorbeeld, en over mogelijke schorsingen wegens politieke inmenging.

‘Er mogen alleen vragen worden gesteld over de activiteit van vandaag,’ zo waarschuwde de perschef van tevoren. Maar geen journalist die zich er iets van aantrok. ‘Gaat de FIFA Frankrijk schorsen of niet?’ zo wilde een lid van de pers weten. ‘Zoals ik al zei: dat soort vragen zijn niet toegestaan,’ luidde het geïrriteerde antwoord van Blatter’s spreekpop.

Noord-Korea
Dan wordt het de journalisten te gortig. ‘Dit is Noord-Korea niet,’ klinkt het boos uit de zaal. ‘Ik wil dat de vraag van mijn collega wordt beantwoord.’

De grote baas, Sepp Blatter, glimlacht. En geeft antwoord. Op zijn Blatteriaans. ‘Momenteel doen we onderzoek naar de gang van zaken bij Frankrijk. En de deadline van Nigeria is gesteld op vanavond (maandagavond, red.), daarna zullen we gaan bekijken wat we gaan doen.’

Het is een van de vele voorbeelden van de stuitende arrogantie van de wereldvoetbalbond en vooral van haar voorzitter – de Zwitser Blatter. Terwijl de hele wereld schande spreekt van FIFA’s winstbejag en haar minachting van de arme bevolking in Zuid-Afrika, zet Blatter zichzelf op de foto met ’s werelds elite en politieke leiders. En terwijl er tientallen artikelen en boeken verschijnen over de malversaties bij ’s werelds grootste sportorganisatie, doet Blatter alsof zijn neus bloedt.

Kritiek
Blatter’s tactiek is simpel. Hij doet gewoon alsof de kritiek niet bestaat. Als de scheidsrechter een glashelder doelpunt van Frank Lampard afkeurt, laat Blatter het fragment simpelweg achterwege in de samenvatting op de FIFA-site. Hoezo controverse? Wij weten van niets.

Langzamerhand groeit echter het verzet tegen de arrogante en stoïcijnse Zwitser. Zo blijft Blatter roepen hoe fantastisch het WK voor Zuid-Afrika is. Dat het WK zo’n immens succes is voor het Afrikaanse continent. Zijn woorden zijn in toenemende mate tegen dovemansoren gericht.

Het is in Zuid-Afrika, en ver daarbuiten, inmiddels doorgedrongen dat het WK het gastland nauwelijks economische voordelen zal gaan opleveren. Sterker, de kans is groot dat Zuid-Afrika straks met een enorme kater achterblijft. Op last van de FIFA werden er onnodig meerdere gloednieuwe stadions gebouwd. Arme Zuid-Afrikanen zijn door de FIFA zelfs geheel weggehouden van alle mogelijke activiteiten om een centje te verdienen aan dit WK.

En wat zegt de goeroe van de FIFA? ‘Meer dan 500.000 fans zijn afgereisd naar Zuid-Afrika en dat cijfer kan zelfs hoger uitvallen.’ En: ‘Ik ben een blije voorzitter en zal dat blijven tot aan het eind van deze week.’ Nietszeggende statements uitbraken, dat kan Blatter als geen ander.

Tonnen
Wat Blatter voortdurend impliceert, is dat het WK Zuid-Afrika geen windeieren zal leggen. Die honderdduizenden bezoekers geven namelijk tonnen aan geld uit. Wat de eminente voorzitter vergeet te vermelden, is dat het geld van deze fans vooral in de zakken van de rijken belandt. Daar zorgen Blatter en zijn zakenpartners wel voor.

Van de FIFA weten we dat zij de belangen van haar sponsoren koste wat koste wil beschermen. Eenieder die het waagt het woord ‘Zuid-Afrika’ of ‘2010’ te gebruiken, ziet zichzelf binnen enkele dagen in een van FIFA’s snelrechtbanken. En de straffen zijn niet mals. Dat is de werkelijkheid van de FIFA. Maar Blatter doet het voorkomen alsof hij de goedheid zelve is. Iedereen profiteert van dit WK, zo blijft hij herhalen.

Blatter schetst immer het beeld van voetbal als “pure” sport. Economische en politieke belangen gelden niet in deze virtuele wereld. Blatter als hoeder van het echte voetbal, zo ziet hij zichzelf. Het lijkt er zelfs op dat hij er daadwerkelijk in gelooft. Maar de FIFA maakt naar verluidt enkele miljarden euro’s aan winst, alleen al aan dit WK. Een deel daarvan is bestemd voor de organisatie zelf. Blatter reist immers in privévliegtuigen en huurt uitsluitend presidentiële suites.

Transparant
Ook doet Blatter alsof zijn organisatie open en transparant is. Hij zette daartoe zelf een aanzet door een Twitter-account te beginnen. ‘Je mag me alles vragen,’ zo meldde hij strijdbaar in zijn eerste Tweet. Het was een van de weinige kapitale fouten die de baas van het voetbal en zijn marketingmensen maakten. Binnen no time ontving hij tienduizenden mailtjes uit de hele wereld. Het waren niet de vragen die hij graag had gezien.

Het WK in Zuid-Afrika kan best eens het begin van het einde zijn voor de man die door sommige journalisten een “maffiaman” wordt genoemd. Een ontwikkelings-WK, dat moest Twenty Ten worden. Voetbal kon armoede helpen verminderen, arme mensen hadden opeens een kans om een leven op te bouwen. Dat was wat Blatter zei toen de FIFA Zuid-Afrika in 2004 aanwees als gastland. En Zuid-Afrikaanse politici herhaalden dat mantra meermalen.

Maar de FIFA is geen vereniging zonder winstoogmerk, tenminste niet in de praktijk. De FIFA is een bedrijf. Een multinational. Dat was het altijd al, maar nu begint dat besef in grotere lagen van de wereldbevolking te groeien. Blatter’s vage praatjes over de ongekende kracht van voetbal zijn niets minder dan gebakken lucht. Hij heeft zich vertild aan het WK in Zuid-Afrika, dat immers overduidelijk niet de ontwikkeling heeft gebracht dat Blatter de wereld heeft voorgehouden.

‘Wij geven hoop aan de wereld dat we wellicht betere mensen kunnen worden dankzij het voetbal,’ zei Blatter onlangs. Het zijn dit soort oneliners waarmee de Zwitser jarenlang het publiek heeft ingepakt. En het zijn dit soort uitspraken die hem uiteindelijk de das zullen omdoen.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑