Organisatie blat

Published on december 3rd, 2010 | by arnold pannenborg

FIFA kiest voor het grote geld

Engeland en Nederland/België dachten de FIFA te overtuigen met een bid waarin voetbal centraal stond. Maar met Rusland en Qatar als gastheer van respectievelijk de WK’s van 2018 en 2022 koos de FIFA overduidelijk voor de belofte van het grote geld.

Met Zuid-Afrika als gastland voor het WK 2010 vers in het geheugen is het moeilijk te begrijpen waarom de Engelsen en de Nederlanders zich zo naïef hebben opgesteld. Toegegeven, ook in Zuid-Afrika stond het voetbal centraal, althans op papier. We gaan het voetbal in Afrika ontwikkelen, zo stelden de bobo’s. Maar achter de schermen speelde een geheel ander spelletje mee: het politieke spelletje van FIFA-voorzitter Blatter.

Blatter wil graag voorzitter blijven. Daartoe heeft hij veel stemmen nodig van de in totaal 208 stemgerechtigde FIFA-leden. Zuid-Amerika (Ricardo Teixeira) en het Caribische gebied (Jack Warner) heeft hij al jaren in zijn zak. Het was van belang ook het machtige Afrika in termen van stemmen binnen te halen. Dat lukte, naar verluidt met vele koffers geld. Als dank bracht Blatter het WK naar het Afrikaanse continent.

Voetbal
Engeland en Nederland hebben blijkbaar niets begrepen van de politieke belangen binnen het FIFA. Engeland dacht de buit op te halen met het idee dat het WK morgen zou kunnen beginnen. Er hoefde immers niets aan de stadions en infrastructuur gedaan te worden. Nederland dacht de FIFA te overhalen met verhalen over de kracht van voetbal.

Het zijn zaken die geen enkele indruk maken op de FIFA. Het is zoals een Engelse journalist schreef: de dromers verloren het van de Machiavelliaanse WK-spelletjes.

Corruptie
De Engelsen likken hun wonden. ‘Wat hadden we verwacht?’ zo vraagt oud-coach Graham Taylor zich af. ‘De FIFA zit vol mensen die ‘ja’ zeggen als ze voor je staan en ‘nee’ stemmen achter je rug om.’ De beschuldigingen van Engelse media over corruptie aan het adres van verschillende FIFA-officials hebben ongetwijfeld meegespeeld.

De Engelsen hadden veel op Jack Warner ingepraat maar dit – aantoonbaar – omkoopbare individu schijnt op het laatste moment “zijn” drie stemmen aan Rusland te hebben geschonken. Engeland harkte slechts twee stemmen binnen, nog minder dan Nederland/België.

En dan waren er weigerachtige politici in Engeland en Nederland. Moeten we nu werkelijk ons land ter beschikking stellen aan de FIFA? Moeten we wetten veranderen om aan de eisen van de FIFA te voldoen? Zijn alle FIFA-leden echt onschendbaar? Hoeven die lui geen belasting af te dragen?

Sportpolitiek
Het zijn vragen waar je de Russen niet mee hoeft lastig te vallen, de Qatari’s trouwens ook niet. Rusland is al jaren een ijzersterke speler in het internationale sportpolitieke spel. Het kan niet anders of de uitslag was al een tijdje in kannen en kruiken. Rusland – dat al haar stadions, wegen, hotels, en andere infrastructuur nog uit de grond moet stampen – beloofde de FIFA letterlijk bergen met geld. Dat werkt beter dan een leuk filmpje van een jonge Cruijff.

In Rusland hoeven de FIFA-officials geen vervelende vragen te beantwoorden. The Sky is the limit in Rusland. De belofte van ongekende en vooral non-transparante geldstromen heeft overduidelijk de nodige FIFA-leden overtuigd van de mogelijkheden in de voormalige USSR.

Homoseksualiteit
Qatar was ook een voorspelbare keuze. Niet voor Amnesty International overigens. De FIFA heeft gekozen voor een land waar homoseksualiteit illegaal is, vrouwen nagenoeg geen rechten hebben, er nauwelijks persvrijheid is en de algehele mensenrechten danig te wensen overlaten. Bovendien is het er bloedheet en is het niet toegestaan om alcohol te nuttigen, niet handig voor fans en voetballers.

Maar met stadions met airconditioning en, wederom, de belofte van heel veel geld én een kritiekloze omgeving is het de Qatari’s toch gelukt.

Stank
Velen dachten dat de FIFA na al die beschuldigingen van corruptie schoon schip zou maken. Dat ze zou kiezen voor landen waar geen stank van omkoping in de lucht hing. Engeland en de VS waren volgens een rapport van McKinsey de beste kandidaten. Maar de FIFA heeft gedaan wat het altijd doet. Ze nam een beslissing op basis van de belangen van de officials, niet op basis van het voetbal.

De FIFA zelf ziet voordelen in de gastlanden en -regio’s. Blatter gaf direct na de stemming aan dat de WK’s van 2018 en 2022 in nagenoeg onontgonnen gebied zouden worden gehouden. Het Midden-Oosten en Oost-Europa hebben nimmer een WK mogen organiseren. De FIFA boort hiermee nieuwe markten aan.

Herverkiezing
Wij weten wel beter. Volgend jaar staat er een belangrijk item op de FIFA-agenda. Blatter wil graag herkozen worden. Daarvoor heeft hij het juiste aantal stemmen nodig. Zuid-Amerika, de Cariben, Oceanië en (tot op zekere hoogte) Afrika had hij al binnen. Oost-Europa en het Midden-Oosten nu ook. Het naïeve West-Europa is voorlopig uitgespeeld.

Tags: ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑