Voetbal algemeen tp

Published on december 20th, 2010 | by arnold pannenborg

TP Mazembe verliest van Inter

TP Mazembe is er niet in geslaagd het Club WK op haar naam te schrijven. In de finale op zaterdagavond in Abu Dhabi was Inter Milaan met 3-0 te sterk. In Lubumbashi was het na afloop onrustig, maar er is niemand gewond geraakt.

Doelpunten van Pandev, Eto’o en Biabiany deden het zwak spelende TP Mazembe de das om. Terwijl Inter Milaan met de overwinning wéér een trofee in de prijzenkast mag zetten, waren de mannen uit DR Congo begrijpelijkerwijs uitermate teleurgesteld. Toch was het bereiken van de finale voor de Congolezen al een hele prestatie. Dat was een club uit Afrika nooit eerder gelukt.

TP Mazembe’s voorzitter Moise Katumbi feliciteerde Inter met de winst maar voegde eraan toe dat FIFA het gedrag van de scheidsrechter moest onderzoeken. De Japanse leidsman Nishimura kon weinig goeds doen bij de Congolese fans.

Chinezen
De fans dachten overigens dat de scheidsrechter van Chinese afkomst was. In het stadion scandeerden Congolezen leuzen als “Chinezen ga naar huis”. Dat was een duidelijke verwijzing naar de aanwezigheid van Chinezen in DR Congo en vooral in de mijnindustrie in Katanga, de thuishaven van TP Mazembe.

Na het verlies van de wedstrijd trokken fans door de straten van Lubumbashi. Hun woedde richtte zich op winkels en andere eigendommen van Chinezen. Volgens berichten van de BBC greep de politie in en zijn er geen gewonden gevallen.

Vier miljoen
TP Mazembe, ook wel de “Crows” genoemd, ontvangt dankzij het bereiken van de finale een bedrag van vier miljoen dollar. Dat steekt schril af tegen de tien miljoen dollar die Katumbi het afgelopen seizoen in de club pompte.

Toch zal er in Afrika het geloof ontstaan dat er met geld en goed management veel te bereiken in het clubvoetbal. TP Mazembe weet bijvoorbeeld haar sterspelers, zoals de nu geschorste Mabi “Tresor” Mputu, uit de klauwen van Europese clubs te houden. Het zijn opbeurende gedachten voor een continent dat jaarlijks steevast haar beste spelers ziet vertrekken.

Tags: ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑