Macht mil

Published on juli 25th, 2012 | by arnold pannenborg

President van Ghana overleden

Afgelopen dinsdag overleed John Evans Atta Mills, de derde president van de Vierde Republiek van Ghana. Mills is een van de vele Afrikaanse leiders die zich persoonlijk met voetbal bemoeide.

Al maanden gonsde het van de geruchten dat Mills ziek zou zijn. In sommige kranten werd zelfs bericht dat hij krankzinnig zou zijn geworden, en moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Feit is dat Mills en zijn regering de kaken stijf op elkaar hielden. Er is nooit een officiële verklaring omtrent zijn gezondheidstoestand naar buiten gebracht.

Ondanks de geruchten komt de dood van de president vrij onverwacht. ‘Met een zwaar hart kondigen we de plotselinge en te vroege dood van de president van de Republiek Ghana aan,’ liet het kantoor van Mills dinsdag in een verklaring weten. Mills zou onwel zijn geworden en enkele uren later in een militair ziekenhuis in Accra zijn overleden. De president leed aan keelkanker.

John Atta Mills is een van de vele Afrikaanse leiders die betrokken waren bij het voetbal. In Ghana is het welhaast een traditie dat presidenten zich verbinden aan clubs. Dat gold voor Kwame Nkrumah, Ghana’s eerste president na de onafhankelijkheid in 1957. Samen met zijn nationale sportcoördinator richtte hij de “modelclub” Real Republikans op. Tijdens de eerste editie van de Afrikaanse Cup of Champions Clubs in 1964 bereikten de Republikans de halve finales.

Nkrumah’s experimenten met het nationale elftal zijn goed gedocumenteerd. Hij zag de door hem genoemde Black Stars als een propagandamiddel voor het indertijd populaire pan-Afrikanistische gedachtengoed. De Stars, als lichtend voorbeeld voor heel Afrika, wonnen de Afrika Cups in 1963 en 1965. Nadat Nkrumah was afgezet door militairen, raakte het nationale elftal in verval.

Jerry Rawlings, president van Ghana in de jaren ’80 en ’90, was een fervent supporter van de topclub Accra Hearts of Oak. Geregeld zat hij met een Hearts-sjaal op de tribune, vooral tijdens de wedstrijden tegen aartsrivaal Asante Kotoko uit Kumasi. Mede door Rawlings’ bemoeienissen groeide er een link tussen Hearts en de regerende partij National Democratic Congress (NDC).

In de tijd dat de NDC een “vriendschap” opbouwde met Hearts, ontstond er een band tussen Asante Kotoko en oppositiepartij New Patriotic Party (NPP). Die band bestond er uit dat veel Kotoko supporters NPP-aanhangers waren (en zijn) en dat hogere managementfuncties binnen de club veelal werden (en worden) bekleed door NPP-politici. John Kufuor, de NPP-president tussen 2000 en 2008, was in het verleden voorzitter van Asante Kotoko.

John Atta Mills is al heel wat jaren actief in de politiek. Hij was vice-president onder Rawlings in de jaren ’90. Daarna verloor hij presidentsverkiezingen in zowel 2000 en 2004 van Kufuor, totdat hij eindelijk – zij het nipt – in 2008 NPP-kandidaat Akufo-Addo versloeg.

Mills was niet alleen lid van de NDC, hij was ook betrokken bij Hearts of Oak. Toen in 1993 de op papier professionele Ghanese Premier League in het leven werd geroepen, kochten Mills en vier andere NDC-aanhangers de aandelen van de club. De latere president was zodoende de de facto eigenaar van Hearts. In 2005 werd hij onder andere vanwege zijn politieke aspiraties min of meer gedwongen om zijn aandelen van de hand te doen.

Daar waar Rawlings openlijk steun betuigde aan Hearts, waren zowel Kuffuor als Mills veel minder opzichtig fan van respectievelijk Kotoko en Hearts. In het geval van Mills zou dat kunnen komen omdat hij volgens diverse berichtgevingen meer geïnteresseerd was in hockey. Hij was zelf ooit hockeyer en opende het nieuwe hockeystadion in Accra in de aanloop naar een internationaal hockeytoernooi dat in juli 2009 in Accra plaatsvond.

De Ghanese voetbalbond (GFA) staat uitgebreid stil bij het overlijden van de president. Mills wordt geprezen als sportliefhebber en als leider van het land op het moment dat de Black Satellites het U20 WK in 2009 wonnen. Het was de eerste keer dat een Afrikaans land het toernooi op haar naam wist te schrijven. Mills zou er zelfs persoonlijk een rol bij hebben gespeeld. De GFA heeft de FA Cup finale afgelast en heeft alle Premier League teams opgedragen hun eerstvolgende wedstrijd met zwarte rouwbanden te spelen.

Ghana staat bekend als een van Afrika’s meest veilige en stabiele landen. Intussen is vice-president John Dramani Mahama ingezworen als opvolger van Mills. In december staan de presidentsverkiezingen op de agenda. Die datum stond al langer vast.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑