Duitsland 2006 ango

Published on juni 17th, 2006 | by arnold pannenborg

Psychologen, witchdoctors en voetbal

We zijn het bijna vergeten na die pot van Oranje, maar er was nog een wedstrijd vandaag. En: één van de teams kwam uit Afrika. Gelukkig voor Angola wist het de Mexicanen op 0-0 te houden.

Maar lag de prestatie van Angola aan de spelers en coach of wellicht aan de psycholoog die na de verloren wedstrijd tegen de Portugezen is ingehuurd? Laurindo Vieira, een leraar aan de Katholieke Universiteit in Luanda, staat de coach bij in diens poging de mentale kracht van de spelers op te krikken. ‘Hij praat met de spelers over het brein en de zenuwen en hij probeert hen meer vertrouwen in zichzelf en in het team te geven,’ aldus de woordvoerder van de Palancas Negras.

Bitterballen
Het is verre van ongewoon om psychologen in de buurt van elftallen te zien rondlopen. Voetbal zit vaak in de hoofden van de spelers zelf. Zit het in de bovenkamer niet goed, dan presteert de voetballer onder zijn kunnen. Vertrouwen, dat is waar het om gaat. Kortom, psychologen horen net zo bij het voetbal als coaches, bier, bitterballen en bobo’s die zich misdragen in de skybox.

In Afrika, zo vertelt een bevriende witchdoctor uit Kameroen me, hebben ze niet zoveel psychologen. Ze hebben wel veel witchdoctors. ‘Kameroen is een arm land,’ zegt hij. ‘De baan van psycholoog wordt hier uitgevoerd door witchdoctors.’

De bevriende witchdoctor (Zé) noemt zichzelf spiritueel adviseur. Hij is niet alleen verantwoordelijk voor de magie van het team, hij vervult ook een adviseursrol. Een van zijn taken is om – middels collectieve magische rituelen – het zelfvertrouwen van de spelers te verhogen. Op het visitekaartje van Zé valt dan ook het volgende te lezen: ‘Football consultancy, specialized in psychology’.

Vertrouwen
Magie werkt voor minimaal 50 procent op psychologisch vlak, aldus Zé. Als de spelers weten dat zij worden bijgestaan door een spiritueel adviseur, stappen zij vol vertrouwen het veld op. Ze weten dat het andere team ook een witchdoctor heeft ingehuurd om hen te verzwakken maar dat deert hen niet. Zij genieten immers bescherming van hogerhand.

Soms is magie voor de volle 100 procent psychologie. ‘Ik werd gevraagd om een wedstrijd te prepareren,’ vertelt Zé. ‘Vlak voor de wedstrijd kwam ik het veld op, riep de spelers bijeen, en stelde ze in een cirkel op. Ik liet ze bidden en zei: “Ik sta 90 minuten lang naast het veld en jullie zullen winnen!” De spelers gingen de wedstrijd in met zelfvertrouwen. Maar ik had helemaal niets gedaan! Dat is pure psychologie, ik beïnvloedde de mentale staat van de voetballers.’

Steen
De psycholoog en de spiritueel adviseur beogen hetzelfde doel maar bereiken dat via verschillende wegen. ‘Het grote verschil,’ legt Zé uit, ‘is dat de witchdoctors iets aan de spelers geven: een fles water, papier, een gekookte mais, een steen. De psycholoog werkt alleen via het woord.’

En wat zegt de psycholoog tegen de Palancas Negras? ‘Ik weet niet precies wat hij zegt in zijn peptalk maar de spelers komen in ieder geval lachend naar buiten,’ antwoordt de woordvoerder van Angola. ‘Het schijnt te gaan over wie wel zijn rechterhersenhelft gebruikt en wie niet.’

We zullen het zien als Angola er tegenaan gaat in de groepswedstrijd tegen Iran. Overbodige opmerking: ze moeten winnen.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑